3D nyomtatott agyagpoharak tehetik feleslegessé a műanyagot

Eldobható, akár többször is használható, 3D nyomtatással készülő agyagedények és -poharak léphetnek az egyszer használható műanyagok helyére. Az agyagalapú megoldást ötezer éves indiai hagyományokra alapozza a GaeaStar, amit az ősi „Kuhlar” névre hallgató geoneutrális tárolói használat után össze is törhető, hiszen természetes alapanyagokból áll, és porrá bomlik.

A San Franciscó-i és berlini székhelyű vállalat ultravékony agyagtartályokat készít a társadalom egyszer használatos műanyagtól való függőségének megszüntetésére. A nemrég bemutatott „drink to dust” technológiát először az Egyesült Államokban tárták a nyilvánosság elé – írja a VoxelMatters. A nagysebességű additív gyártásra kifejlesztett, három egyszerű összetevőből – agyagból, vízből, sóból – készült poharak és tálak geoneutrálisak, vagyis a Föld természetes anyagaiból készülnek, így nulla káros hulladékot hagynak maguk után. A felhasználók a normál szemétbe dobhatják, vagy a földre ejtve össze is törhetik őket, hiszen porrá válnak.

A GaeaStar szerint az emberiség csak 2021-ben több mint 40 millió tonna műanyagot gyártott, miközben a valaha előállított műanyagmennyiségnek mindössze 9 százalékát hasznosította újra. A megoldásával egyszerre válhat okafogyottá egy sor élelmiszeripari csomagolóanyag gyártása és újrahasznosítása.

- Hirdetés -

A 2021-ben alapított GaeaStar Németországban is megjelenteti a termékcsaládot, miután több alapkezelő 6,5 millió dolláros magvető finanszírozást dobott össze neki az európai terjeszkedés elősegítésére. A több tucatnyi alkalommal felhasználható tálakat vagy poharakat egyenként 30 másodperc alatt lehet kinyomtatni, nagyjából ugyanakkora költséggel, mint az egyszer használatos műanyag edényeket, így a vállalkozások költséghatékonyan haladhatnak a fenntarthatósági célok felé. A GaeaStar termékei első körben kávézók és gyümölcslébárok márkajelzéssel ellátott on-the-go poharai, szállodai lobbik üdvözlőitalainak tárolói vagy egész konkrétan a berlini Rosa Canina és Eisweiler fagylaltgyártók divatos jégkrémtartályai lesznek.

Gábor János, NEW technology