- Hirdetés -

- Hirdetés -

A digitalizáció szerepe felértékelődik

- Hirdetés -

A fémmegmunkálás fejlődés alatt áll, az ipar 4.0, a digitalizáció, a modern gyártás ebben a szektorban is érzékelhető. A technológiai innovációkat bemutató TECHference konferencián és kiállításon beszélgettünk Kovács Gáborral, a DMG MORI Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával.

Nagy népszerűségnek örvend a tavaly debütált my DMG MORI szolgáltatásotok. Minek köszönhető ez a magas kereslet?

A my DMG MORI platformunkat a 2019-es hannoveri EMO kiállításon mutattuk be, ami gyakorlatilag egy ügyfélportál. Partnerünk regisztrációját követően a rendszer összeállít számára egy géplistát – ez DMG MORI berendezéseket jelent –, és az ezekkel kapcsolatos kommunikáció, szervizügyintézés, szervizigény bejelentése, alkatrészrendelés működik a felületen keresztül. Nem az információk mennyisége lesz több, hanem a minőségük javul, illetve a reakciónk sebessége is felgyorsul.

A digitalizáció egyre nagyobb szerepet játszik a DMG MORI életében is. A TULIP nevű rendszeretek is ezt a tendenciát mutatja…

A TULIP kiegészítő rendszerként funkcionál, ennek segítségével lehet bizonyos folyamatokat – például az összeszerelést vagy akár egy tréninget – digitális formában rendelkezésre bocsátani. Így már nem papíron mozog például egy szerelési instrukció a gyártási folyamatban, hanem elektronikusan. Mindig az az információ van jelen, ami az adott munkafolyamathoz szükséges, illetve a munkafolyamatok befejezésénél a visszacsatolás is ugyanazon a rendszeren keresztül működik. A műveletek különösebb programozási ismeretek nélkül elvégezhetők, a rendszer elemekből állítható össze, és a lehető legegyszerűbb módon egy komplett digitális folyamatot épít fel.

A megmunkálási műveletek hatékonyságának növelése érdekében az additív gyártás rohamléptekben fejlődik, amiben a DMG MORI az élen jár.

Az alkatrészgyártás állandóan átalakulóban van. Egyrészt az autóipar módosulása indukálja ezt – mi korszerű gyártástechnológiákkal szolgáljuk ki az ügyfeleinket. Az additív gyártásban progresszív fejlődést mutat a cégünk. Két fő rendszerünk van: a síkágyas szinterezős eljárás, illetve a felrakó hegesztés elvén működő fúvókás. Eltérő alkatrésztípusok készülnek a különböző eljárásokhoz, melyekhez számos komponens hozzáadható, például különleges anyagmegmunkálás. Az additív gyártás nem azonos a klasszikus forgácsolással, amikor valamiből kifaragunk egy tárgyat, majd kész alkatrész lesz belőle, hanem inkább építési koncepció alapján zajlik. Felépítjük az alkatrészt, amiből a végén kész gyártmányt tudunk előállítani. Hozzátenném, hogy általában nem befejező folyamatokról van szó, tehát még utólagos megmunkálás is történik – például forgácsolás, köszörülés.

Mindig található nálatok valamilyen újdonság. A TECHference konferenciára és kiállításra mivel készültetek?

Azokat a digitalizációs eljárásainkat, rendszereinket mutattuk be röviden, amelyekkel a piaci igényeket kiszolgáljuk. A tevékenységünk magját, a „korbusinesst” továbbra is a gépek, az alkatrészgyártás alkotják. Azt mutattuk be a TECHference konferencián és kiállításon, hogyan lesz a DMG MORI-nál a munkafolyamat teljesen digitális: az előkészülettől a munkatervezésen át a gyártásig, a megmunkálási folyamatig és a karbantartásig, valamint az egész folyamat dokumentációja is.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet