Új lehetőségek a megújuló energia területén

A megújuló energia felhasználása minden vállalkozás számára fontos, hiszen saját maga állíthatja elő a működéshez szükséges mennyiséget. A Demand Side Response (DSR) értéktermelésre ad lehetőséget a vállalatok rugalmas energiafelhasználásának köszönhetően. A megújuló energiáról és a DSR-ben rejlő lehetőségekről beszélt Kovács Gábor, a Photon Energy Kft. értékesítési vezetője.

„Az ipari rendezvényre egy előadással készültem „A jövő energiája – Mitől leszek „flexumer” címmel, s emellett kiállítóként is részt vettünk. A jelenlétünk célja, hogy megismertessük a megújuló energia felhasználásában rejlő lehetőségeket. A „flexumerek” rugalmasan alkalmazkodnak a piaci, hálózati vagy rendszerszolgáltatások igényeihez nemcsak fogyasztóként, hanem termelőként is, így csökkenthetik az energiaköltségeiket és a szén-dioxid-kibocsátásukat, miközben egyensúlyt teremtenek a hálózatban.”

A tervek szerint a DSR Magyarországon is bevezetésre kerül a MAVIR finomításait követően. Így hazánkban is részesülhetnek a vállalatok e koncepció előnyeiből.

- Hirdetés -

Kovács Gábor továbbá elmondta, hogy a DSR-programban résztvevő vállalatok anyagi juttatást kapnak a szolgáltatótól a rendelkezésre állásért. Az ipari fogyasztók aktívan részt vesznek a folyamatban, elsősorban a hálózati terhelés csökkentésével.

A naperőművek és az akkumulátorok jelentősége felértékelődik a DSR-programban. Ezek lehetővé teszik, hogy a vállalatok saját maguk termeljék meg a fogyasztásuknak megfelelő mennyiséget, ezáltal csökkentsék a hálózattól való függőségüket. A kis- és nagyvállalatok számára egyaránt előnyös megoldást jelenthet ez a koncepció.

A TECHference ipari rendezvényen az új lehetőségek bemutatása kerül a fókuszba. Az esemény összehozza számos ágazat szereplőjét, így a vállalatok részletekbe menően megismerkedhetnek az energiahatékonysági megoldásokkal és azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel zöldebbé és rugalmasabbá tehetik üzemeltetésüket.

Némethi Botond, TECHference