A Gebrüder Weiss a Mars-misszió nélkülözhetetlen partnere lett

A nemzetközi logisztikai vállalat már második alkalommal támogatja az Osztrák Űrfórum (OeWF) Mars Analog küldetésének (AMADEE-24) munkáit, így hivatalos partnere lett az érzékeny űrkutatási berendezések biztonságos szállításának. A rakományt Innsbruckból viszik a tavasszal induló küldetés helyszínére, Örményországba.

A Mars majdani kolonizációját előkészítő programokhoz tudományos kutatásokkal és többek között berendezésfejlesztéssel hozzájáruló OeWF igazgatója, Gernot Gröm szerint az érintett technológiák „feszegetik a megvalósíthatóság határait”, és sokéves munka eredményének tekinthetők. Mint mondta, a AMADEE-24 névre keresztelt, egyhónapos Mars-szimulációs program (amiben bázisállomást és ember-robot együttműködéseket is tesztelnek a marsihoz hasonló környezetben) összes partnerét nagy körültekintéssel választották ki. „Mindenkinek pontosan tudnia kell, hogy mit csinál, és azt a legmagasabb színvonalon kell végeznie.”

A Gebrüder Weiss csapata tisztában van azzal, hogy itt többről van szó, mint konténerek szállításáról A-ból B-be – írja a cég közleménye. „Rendszeresen szállítunk a régióba, és Örményországban saját telephellyel is képviseltetjük magunkat. Az útvonal Gebrüder Weiss-helyszínekkel rendelkező országokon keresztül vezet, de egy ilyen összetett projekt további szakembereket igényel a szállítás állandó felügyeletéhez” – magyarázta Wolfram Senger-Weiss vezérigazgató.

- Hirdetés -

A logisztikai vállalat a szállítási szolgáltatásokon kívül tesztüzemet biztosít a misszióhoz a Bécs melletti Maria Lanzendorfban, ahol január végén az OeWF munkatársai átfuthatják az összes rutineljárást, mielőtt a szállítmány elindul a tényleges bevetés helyszínére, Örményországba. „Ez a csapat és a hardver főpróbája: a kísérletek, a roverek, az űrruhák mind működésbe lépnek, hogy a küldetés előtt még egyszer utoljára leteszteljük őket” – osztotta meg Grömer, hozzátéve: az OeWF nagyra értékeli a Gebrüder Weiss kiterjedt támogatását és az értékes partnerségét.

A főpróba egyedülálló lehetőség arra, hogy az űrhajósokat és izgalmas kísérleteiket testközelből figyelhessék meg. Ezt követően az érzékeny berendezéseket felpakolják, és teherautón szállítják Örményországba. A március 5-től április 5-ig tartó Mars-szimulációban két német és egy-egy holland, spanyol, olasz, illetve osztrák űrhajós teszi próbára a képességeit, hogy kiderüljön: az ember-robot kooperáció segítségével a majdani telepesek hogyan tudnak életben maradni és kutatni-dolgozni a vörös bolygó felszínén.

Gábor János, NEW technology