- Hirdetés -

- Hirdetés -

A mesterséges intelligencia előre jelezte a COVID-19 járványt

Egy mesterséges intelligencia (MI) rendszer fedezte fel először, hogy terjed a koronavírus-járvány. Sajnos azonban az MI a visszaszorításban már nem olyan hatékony, mint amilyen a felfedezésben volt.   

December 30-án a BlueDot nevű mesterséges intelligencia-társaság, amely gépi tanulással figyeli a fertőző betegségek kitörését az egész világon, figyelmeztette ügyfeleit – a különböző kormányokat, kórházakat és üzleti vállalkozásokat – egy szokatlan, új típusú tüdőgyulladásra, melyet Wuhanban, Kínában észlelt. Nem kellett sokat várni, kilenc nappal később az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is kihirdette, hogy új betegségről van szó, a vírust pedig Covid-19 néven jegyezte be. 

BlueDoton kívül a HealthMap nevű automata szolgáltatás a bostoni gyermekkórházban szintén észlelte az első jeleket, csakúgy, mint a San Franciscóban székhellyel rendelkező Metabiota által irányított modell. A szakemberek számára is elképesztő, hogy a mesterséges intelligencia képes felfigyelni a világ másik oldalán kitörő, korábban még ismeretlen vírusfertőzésre. Az ehhez hasonló korai figyelmeztetések életmentőek lehetnek. 

De kérdés az is, hogy vajon mekkora segítséget nyújthat az MI a jelenlegi járvány leküzdésében? Az említett mesterséges intelligencián alapuló rendszerek emberi operátorai elmondták, hogy a járvány kitörésének jeleit az algoritmusok által adott figyelmeztetés napján fedezték fel. Ez nagy szerepet játszott abban, hogy sikerült gyorsan reagálni, és azonosítani a probléma kiindulópontját. 

Más projektek, amelyekben az MI-t diagnosztikai eszközként tesztelik, vagy a vakcina kifejlesztésére használják, még mindig nagyon korai szakaszban vannak. Még akkor is, ha sikeresek, időbe telik – valószínűleg legalább hónapokba –, míg az újításokat eljuttatják az egészségügy megfelelő területeire.  

A vakcina megtalálásáról szóló rengeteg cikk és a lélegzetelállító sajtóközlemények – melyek szerint a mesterséges intelligencia hatalmas új fegyver a betegségek, ezen belül a koronavírus elleni küzdelemben – sajnos csak részben igazak. A valóság sokkal összetettebb, és ha az algoritmus talál is egy ígéretes hatóanyagot, arra még hosszú tesztidőszak vár, mire egyáltalán kipróbálhatóvá válik.  

Szomorú tény, melyet el kell fogadnunk: az MI nem fog megmenteni a koronavírustól – hiszen ma még nem áll készen erre. De azt sem mondhatjuk, hogy látszatmegoldást nyújt csupán, hiszen minden egyes járvány megjelenése intenzív fejlesztési munkálatokra sarkallja a kutatókat, és a jövőbeni járványokban már nagyobb sikerrel alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. 

Hegyi Heni/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet