A Rolls-Royce óriási akkumulátortároló rendszert telepít Lettországban

Forrás: Rolls-Royce

A német Rolls-Royce gyártó az Augstsprieguma tīkls (AST) átviteli rendszerüzemeltetőtől kapott megrendelést egy 80 megawatt teljesítményű és 160 megawattóra kapacitású energiatároló rendszer kiépítésére, hogy szavatolja a lett villamosenergia-hálózat üzembiztonságát.

„A stratégiai üzleti területeinkhez tartozó akkumulátoros megoldásaink világszerte fenntartható és megbízható módon járulnak hozzá az energiabiztonsághoz. A lettországi létesítmény pedig az eddigi legnagyobb akkumulátortároló rendszerünk lesz” – idézi Dr. Jörg Stratmannt, a Rolls-Royce Power Systems vezérigazgatóját a vállalat közleménye.

A Rolls-Royce számára a legnagyobb, az EU-ban az egyik legnagyobb akkumulátortároló rendszerről van szó, aminek az építése hivatalosan megkezdődött, és a tervek szerint 2025 őszétől fogják használni két helyszínen: egy 20 MW/40 MWh kapacitású energiatárolót a AST tume-i alállomásán, míg egy 60 MW/120 MWh kapacitásút a rezekne-i alállomáson.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A legkorszerűbb akkumulátorrendszer biztosítja a szinkronizációs üzemmódhoz szükséges gyors és automatikusan aktiválódó frekvenciaszabályozási tartalékokat, amikor a balti áramátviteli rendszerek a kontinentális európai hálózatokkal szinkronban működnek. Az akkumulátorrendszer a meglévő hagyományos erőműveknél lényegesen alacsonyabb költségekkel biztosítja az energiatartalékokat, és a Rolls-Royce egy ötéves szervizmegállapodást is vállalt hozzá.

„A Rolls-Royce az akkumulátortartályos megoldások mellett ezeket a nagyméretű energiatároló megoldásokat is szállítja, amelyek moduláris kapacitás- és teljesítményegységekből állnak, illetve rugalmasan konfigurálhatók bármilyen méretre” – fűzte hozzá Andreas Görtz, a Rolls-Royce Power Systems fenntartható energiamegoldásokért felelős elnöke.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -