- Hirdetés -

- Hirdetés -

Apró hiba a terméken, óriási hiba a gyártásban

Mérési hiba – példák, kérdések és válaszok a ZEISS szakembereitől

A ZEISS budaörsi mérőszobájában néztük meg, milyen problémák merülhetnek fel egészen apró – szemmel nem látható – hibák következtében. A teljes gyártás lassabb és jóval drágább lehet néhány mikron eltérés miatt; vagy az elektromos motor zárlatossá és használhatatlanná válik, ha egyes alkatrészek nem a megfelelő formával és elhelyezkedéssel bírnak. Mindez kiküszöbölhető pontos mérések által.

Ebben a témában gyors regisztrációt követően elérhető a ZEISS webinárja EZEN a linken.

Modern mérés modern eszközökkel

A gyártási folyamatainkat megakaszthatják a felmerülő eltérések, a hibás alkatrészek és szerszámok. Ám ez elkerülhető, ha modern termelési eszközöket alkalmazunk, illetve már a kezdetekkor kiküszöböljük a különbségeket.

A méréstechnika rengeteg változáson esett át, amelyeknek köszönhetően a kézi eszközök háttérbe szorultak, az idő- és energiaigényes elemzés már a múlté. A modern mérés eredményeinek kiértékelését szoftverek segítik, ami nagyban megkönnyíti a metrológusok munkáját.

Számos megközelítés került reflektorfénybe a méréstechnikában, és ezek pontos képet nyújtanak a kérdéses munkadarabról roncsolás nélkül. Ilyen szemléletmódok a következők: képfeldolgozó optikai megoldás, sávprojekciós optikai eljárás, lézerszkenner, röntgen és CT-technológiák.

Értékteremtés

A ZEISS szolgáltatásainak köszönhetően CAD-modell nélkül is elő tudunk állítani új alkatrészt egy meglévő alapján, valamint lehetővé válik a mérési adatok felhasználásával a termékeink élettartamának meghatározása. A gyártásban dolgozó munkatársaink pedig új feladatok megvalósítására is képesek lesznek a mérési visszajelzések segítségével.

Új folyamatok és anyagok

Az öntészettel foglalkozó cégek esetében gyakran fontos szempont, hogy a termék súlya csökkenjen, a hatékonysága pedig növekedjen. A lehető legkülönfélébb eltérések lehetnek egy-egy alkatrészen – sőt, nincs is két ugyanolyan –, a belső hibákra és hiányosságokra fényt kell deríteni. A hagyományos kézi mérőeszközök, illetve a taktilis megoldás több rendellenességet is figyelmen kívül hagyhat. A repedések, légzárványok hatása kritikus lehet, teljes meghibásodást okozhatnak. Ezért fontos kidolgozni a megoldást az alkatrészek minőségének javítása érdekében. A diagnózist a ZEISS röntgenvizsgálattal állítja fel, amely kimutatja a mintadarab legkisebb eltéréseit is.

Semmi sem maradhat ellenőrizetlen

A fröccsöntéshez használatos eszközök meglehetősen drágák. A végeredményhez rengeteg korrekciós lépésre van szükség, csupán azt követően készül el a „tökéletes” szerszám, illetve kapjuk meg a végleges folyamatot. A ZEISS támogatást nyújt az eszköz- és szerszámkészítők számára, hogy a legkevesebb lépéssel is a várt eredményt érjék el. Mindezt a termék teljes felületéről nyert információk által kaphatjuk meg. A végeredmény pedig: csökkenő selejtszám és a korrekcióra fordított idő is visszaesik. Mindemellett pedig nem szükséges egy távoli mérőszobába szállítani a kérdéses darabot, hanem közvetlenül a gyártósor mellett megvizsgálható.

A termék mely részén és milyen mértékben szükséges a korrekció?

Ezt a kérdést gyakran tesszük fel egy-egy termék gyártása közben. A reverse engineering egyre fontosabb szerepet kap a gyártásban, mivel felhasználható CAD-terv létrehozására egy adott alkatrészhez vagy a szerszám optimalizálásához fröccsöntés esetén. A ZEISS ezt a kihívást szkenneléssel oldja meg, amely megmutatja, hol és milyen mértékű korrekciót kell végrehajtani a hibátlan szerszám elérése érdekében. A szerszámgyártás időigényes és költséges, ám a reverse engineering segítségével mindkettő mértéke csökkenthető, így még az új termék bevezetése is gyorsabbá válik.

Régi termékek esetében (például old timerek) az alkatrészek utánpótlása jóval komolyabb akadályokba ütközik, mint egy újabb gépkocsi esetében. Ezeknek a lézerszkenneres mérését követően a reverse engineering segítségével elkészíthetjük a termék CAD-modelljét, és ezután a gyártás már egyszerűen és pontosan zajlik le.

Precizitás az elektromotorokban

Az elektromotorok minden komponense szigorú vizsgálat alatt áll, mivel azok apró deformációja is végzetes hibát okozhat. A csatlakozóknak folyamatosan biztosítania kell a stabil kapcsolatot, ezért fontos minden elem pozíciója és alakja, emellett a tömítőfelületek mérése és hibáinak keresése is elengedhetetlen. Az akkumulátort nagyon sok egymáshoz rögzített cella alkotja, és a nagyfeszültségű elemek gyártása teljesen automatizált. Minden egyes cella alakját és pozícióját, valamint a kész, komplett modult fontos mérni a hatékony működés érdekében.

A mérések házon belüli kivitelezése sokszor ballépésnek bizonyul, ugyanis a nem megfelelő technika vagy eszköz alkalmazása további költségekkel járhat. A termelékenység növelése mindenkinek érdeke, és ennek egyik alappillére a pontosság. A szakemberekkel való konzultáció vagy a ZEISS mérési hibákról szóló webinárja segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet