Az acélipart is megtámadta a koronavírus?

Az acél a világ egyik legfontosabb anyaga, amelyet számos iparágban használnak – például az autóipar és a gépgyártás elengedhetetlen eleme –, de leszögezhetjük, hogy elengedhetetlen a legtöbb szektor működéséhez. Messze a legnagyobb acélgyártó ország Kína, amelyet az Európai Unió, Japán, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Dél-Korea követ.  

Az előrejelzések szerint az árak csupán 2020 második negyedévében fognak helyreállni annak köszönhetően, hogy Kína a legnagyobb fogyasztóként lépéseket tesz a koronavírus által sújtott gazdaság támogatására, ugyanakkor az ottani acélgyárak várhatóan újraindítják a termelést, miután a COVID-19 visszaszorul. Mindeközben a Trumpadminisztráció február 8-tól új vámtarifákat jelentett be az acél- és alumíniumszármazékok behozatalára. 

A koronavírus hatása az acélárakra 

- Hirdetés -

A februári elképzelések alapján a koronavírus gátló hatást gyakorolhatott volna az emelkedő acélárakra – de egy újabb körülmény megcáfolta a feltételezéseket, mégpedig az olajárak hirtelen esése. Az egyre terjedő koronavírus-járvány katasztrofális következményei ellenére továbbra is folytatódott az acél árának növekedése. 

Az Európai Unióban a legtöbb acélgyár körülbelül 480 eurótól 525 euróig terjedő eladási árral dolgozik a melegen hengerelt tekercsek esetében. Az ügyfelek egyre bizonytalanabbak abban, hogy az anyagok vajon rendelkezésre fognak-e állni a jövőben is, és ezt a gyárak igyekeznek kihasználni. A szállítási határidők egyre hosszabbak, és kétséges az is, hogy egyáltalán tudják-e tartani még a legkésőbbi időpontot is. Rengeteg aggályt okoz továbbá az Észak-Olaszországban zajló leállás, mivel kérdéses a gyárak újraindulásának időpontja. 

Élet az „acélkorona után 

A szállítási idő egyre hosszabb, a gyárak pedig tovább növelik az árakat. A január eleji átlaghoz képest a melegen hengerelt tekercsek jelenlegi ára tonnánként akár 120 euróval is magasabb lehet. Az iparág résztvevőit meglehetősen foglalkoztatja a kérdés, hogy mi fog történni a korona-válságot követően. 

A jövőben történő ármozgások megbecslése nehéz feladat, de nem lehet kizárni a csökkenést. A legtöbb országban a vírus által okozott leállásokat követően várhatóan beindul az építőipar – valamint számos egyéb ágazat –, és hirtelen megugrik az acél iránti igény. Ugyanez nem biztos, hogy megtörténik az autóiparban is, ugyanis ez a szektor eleve átalakulóban van. 

Az egészen biztos, hogy az acélpiac viharos tavaszt él meg, és rengeteg bizonytalanságra számíthatnak a szereplői. 

 

Némethi Botond / NEW technology magazin