- Hirdetés -

- Hirdetés -

Eldobott gumiabroncsokból gyártható ipari célú grafén

A törökországi székhelyű Graphene Flagship partnere, a Nanografen hulladék gumiabroncsokból állít elő grafént, azzal a céllal, hogy javítsa az újrahasznosítási rendszereket, és környezetbarátabbá tegye a gépjárművek üzemeltetését – írja sajtóközleményében a Flagship Europe.

A Nanografen ezzel az újrahasznosítási módszerrel csökkenti a grafén beszerzési költségeit, hiszen a hulladék gumiabroncsok alapanyagként történő felhasználása és a műanyagiparban alkalmazott újrahasznosítási és upcycling megoldásokból eredő technológia alkalmazása olcsóbb, mint a grafén előállításának számos más formája.

Az időszakosan lecserélt és eldobott gumiabroncsok a világ legproblémásabb hulladékforrásai közé tartoznak, mivel nagy mennyiséget használunk el belőlük, és számos ökológiailag veszélyes összetevőt tartalmaznak. Az ártalmatlanításuk gyakran az egyszerű elégetésüket jelenti, ami nagy mennyiségű füsttel és sok mérgező vegyi anyag, például szén-monoxid és kén-oxid felszabadulásával jár. A tárolásuk szintén egyre nagyobb gondot okoz: a gumiabroncs-temetők világszerte egyre nagyobb területet foglalnak el, és amíg nem találunk megoldást a mechanikai újrahasznosításukra, addig a kezelésükből eredő szennyezés csak fokozódni fog.

Mindebből kiindulva a Nanografen szabadalma fontos piaci lehetőségeket rejt. A hulladék gumiabroncsok újrahasznosított anyagokká, például grafénné alakítása új opciót kínál arra, hogy a grafén a hőre lágyuló kompozitok piacának fontos szereplőjévé váljon. Ezeket az anyagokat a legkülönbözőbb iparágakban használják, többek között a repülőgépgyártásban, a textil-, autó- és építőiparban, illetve az energiatárolásban, a megújuló energiatermelésben és az égésgátlók készítésében.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet