Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament az AI szabályozását

Az európai törvényhozók elsöprő többséggel értettek egyet az első mesterséges intelligenciáról szóló törvény megalkotásával. A cél az emberek biztonságának megőrzése és a technológiával kapcsolatos kockázatok megelőzése – számolt be a Business Insider. Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 84 igen szavazattal, 7 nem ellenében és 12 tartózkodás mellett fogadták el a tervezetet.

Ez a törvényjavaslat az első, amit egy nagy szabályozó hatóság a mesterséges intelligenciával kapcsolatban hoz, hogy hatást gyakoroljon a fejlett technológiára az európaiak védelme érdekében és a potenciális kockázatokkal szemben – áll az AI Act honlapján. A törvény következő lépése a plenáris elfogadás, amely a június 12-15-i ülésszakban várható.

„Egy olyan mérföldkőnek számító jogszabály meghozatalának küszöbén állunk, aminek időtállónak kell lennie. Alapvető fontosságú, hogy megteremtsük a polgárok bizalmát a mesterséges intelligencia fejlődése kapcsán, hogy kijelöljük az európai utat a már most is zajló rendkívüli változások kezeléséhez, valamint hogy globális szinten irányítsuk a mesterséges intelligenciáról szóló politikai vitát” – fogalmazott Brando Benifei, a javaslat egyik társelőadója a szavazás után.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A törvény a tervek szerint értékelni fogja az AI-alkalmazások kockázatait, és három kategóriába sorolja azokat. A legszélsőségesebb kategóriába azok az AI-rendszerek vagy -alkalmazások fognak tartozni, amelyek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek, például célzottan manipulatív technikákat alkalmaznak vagy közösségi osztályozást végeznek, ezért be kell őket tiltani. A másodikba azok a magas kockázatú alkalmazások kerülnek, amelyekre különleges jogi követelményeknek kell vonatkozni, míg a harmadik a kifejezetten nem tiltott vagy nem magas kockázatúként megjelölt alkalmazások kategóriája lesz.

A kormányok világszerte elkezdték mérlegelni, hogy hogyan szabályozzák a mesterséges intelligenciát, mivel egyre nagyobb az aggodalom a technológia biztonsági kockázatai miatt. A technológiára akkor figyelt fel jobban a közvélemény, amikor az OpenAI ősszel nyilvánosan elérhetővé tette a ChatGPT nyelvi modellt, ami hamar virálissá vált, és a népszerűsége azóta is őrült tempóban növekszik.

A technológiával kapcsolatos kockázatokról és annak ipari felhasználási lehetőségeiről egyaránt kikértük szakértőnk, Sándor Barnabás, az Óbudai Egyetem kiberbiztonsági kutatójának véleményét. Hallgasd meg az interjút a NEWtechtalk podcastünk alábbi epizódjában:

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -