- Hirdetés -

- Hirdetés -

Európai kutatók 3D nyomtatott optikát tartalmazó kézi szemszkenner fejlesztését tervezik

- Hirdetés -

A Bécsi Orvostudományi Egyetem ötéves európai projektbe kezd, amelynek keretében egy részben 3D-s nyomtatású elemekből álló, szemészeti képalkotó eszköz fejlesztésén dolgoznak majd a kutatók.

A kézi eszköz létrehozásán dolgozó mérnökök és tudósok célja a fotonikus chip-technológia minimalizálása, mert ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek. A projektben résztvevők remélik, hogy a kutatás végére sikerül annyira lecsökkenteni az Optical Coherence Tomography (OCT) eszköz méretét, hogy az teljesen mobillá válik, és akár egy kabátzsebben is elfér.

Az OCT egy jól bevált módszer számos gyakori szembetegség diagnosztizálására, amelyek kezelés nélkül vaksághoz vezethetnek. Ide tartozik a diabéteszes retinopathia, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció (bár ezt nem lehet teljesen megállítani). Az OCT-eszköz méretének és gyártási költségeinek csökkentésével egyenes arányban növekedhet a hozzáférhetőség.

A technológiai fejlesztés minőségi javulást hoz a szemészet terén, miközben enyhíti az egészségügyi rendszerek bizonyos terheit is.

A projekt résztvevői azt remélik, hogy miként az integrált elektronika lehetővé tette a mobil elektronikai eszközök sokaságának napi szintű használatát, az integrált fotonikának is hasonló, sokoldalú hatása lesz: ebből az egyik az orvosi képalkotás megújulása. Ez az első lépés rövidtávon hat a szemészeti ellátásra, ám a kutatók elvárása az, hogy a technológia a későbbiekben tovább fejlődjön, és más területeket is forradalmasítson.

A mobil eszköz megalkotásához még sok miniatürizálás szükséges, optikai, mechanikai és elektronikai szempontból is. Miután kifejlesztették a kész verziót, a Bécsi Orvostudományi Egyetem orvosai majd klinikailag megvizsgálják a benne rejlő lehetőségeket és az alkalmazhatóságát.

Tavaly a Nanoscribe kiadta legfrissebb mikroszálas gépét, a Quantum X-et, amely két fotonos litográfiai technológiát tartalmaz. Ugyanebben az időben a Nanoscribe csatlakozott a MiLiQuant fotonika- és kvantumkutatási programhoz is. A hároméves projekt jelenleg diódás lézeralapú fényforrások fejlesztését végzi a kvantumtechnika számára.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet