Gyakorlati megközelítések a kiszámíthatatlan ipari világban

Az ipar 4.0 és az IoT egyre gyakrabban előforduló hívószavak a gyártásban. Ez előbbi bevezetése technológiai, IT, humánerőforrás és menedzsment feladatok sorát foglalja magába, s számos kihívással szembesülhetnek azok a vállalatok, akik éppen ennek a küszöbére érkeztek. A SMART FACTORY CONNACTION 2022 rendezvény gyakorlati példák mentén mutatta be az ipar 4.0 bevezetéséhez szükséges folyamatokat.

„2015-ben szerveztük az első olyan konferenciát, amely kifejezetten az IoT és az ipar 4.0 témakörét foglalta magába” – mutatja be a rendezvény célját Bóna Péter, a Com-Forth ügyvezetője, a SMART FACTORY CONNACTION főszervezője. „Már a legelső alkalommal is a gyakorlati megközelítést kívántuk hangsúlyozni, akkor a kecskeméti Mercedes gyárat látogattuk meg. Idén a Foxconn, illetve a Festo gyárába nyerhettek betekintést az érdeklődők. Továbbá érdekesség, hogy az esemény kiemelt témája a humán faktor, azaz az emberközpontú gyártás, amit ipar 5.0-nak is nevezhetünk.”

A kiszámíthatatlanban is kiszámítható

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A VUCA világában élünk, amely gyorsan változik, kiszámíthatatlan, bonyolult és bizonytalan. Az adódó viszonyokhoz minél előbb alkalmazkodni kell – ilyen volt a pandémia, jelenleg pedig a félvezetőhiány és a háborús konfliktus. Mindeközben egyre többet olvashatunk az emberi tényező fontosságáról, amely arról szól, hogy nemcsak a technológiára szükséges összpontosítani, amikor ipar 4.0-ról folyik a diskurzus, hanem a humán faktort kellene a középpontba helyezni. A SMART FACTORY CONNACTION többek között rávilágított arra, hogy a technológia mellett óriási szükség van az emberekre is.

„A konferenciánk fő célja, hogy a hazai gyártóipari vállalatok számára szakmai tudásmegosztó fórumot hozzunk létre, ahol az ipar 4.0 legfontosabb összetevőit elemezzük, és összevetjük az eddig ismert gyakorlatokat. A fókuszpontban a felhasználói előadások álltak, melyek során a gyártó vállalatok fejtik ki, hogy milyen problémákkal küzdenek, milyen rendszerekkel kísérleteztek, milyen zsákutcákba futottak, illetve milyen sikereket értek el. Nagy szerepet kap a tapasztalatmegosztás, egymás edukálása, ahol az ipari szereplők közös nevezőre juthatnak. A gyártás fejlesztése meglehetősen lassan zajlik, aminek legfőképpen az az oka, hogy nehezen értik meg egymást a különböző szakágak, például az informatikusok, IT-biztonsággal és automatizálással foglalkozó szakemberek. Viszont a siker érdekében minden szereplőnek együtt kell működnie” – hangsúlyozza Bóna Péter.

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A SMART FACTORY CONNACTION 2022 szakmai rendezvényen két helyszínre látogathattak el az érdeklődők, a Foxconn, illetve a Festo gyárába. Az előbbi üzemben olyan egyedülálló technológiát tekinthettek meg, mint az augmented reality (AR), ami Magyarországon rendkívül kevés helyen működik a gyakorlatba átültetve. Az alkalmazás tapasztalatait Németh Gábor, a Foxconn termelési igazgatója mutatta be, ily módon rengeteg inspirációval lettek gazdagabbak a látogatók.

„A korábbiakban szintén olyan innovációkat mutattunk be a konferenciánk keretében, amelyekből meglehetősen sokat tanulhatnak a résztvevők. Kiemelkedő példa a Herendi Porcelánmanufaktúra, ahol rendkívül komoly informatikai megoldásokkal találkozhattunk. A SMART FACTORY CONNACTION azon vállalatok számára is képes újdonságot mutatni, akik már évtizedek óta ráléptek az ipari digitalizáció útjára, de azok szintén megtalálják a kérdéseikre a válaszokat, akik még csak most kezdenének bele” – magyarázza Bóna Péter.

Fókuszban a felhasználói előadások

„A jövőben folytatjuk a SMART FACTORY CONNACTION konferenciánkat, s továbbra is aktuális témákkal szolgálunk az érdeklődők számára. Az iparágak széles skáláját szólítjuk meg, a programunkban idén is a sokszínűségre törekedtünk, azaz gyógyszeripari, autóipari, elektronikai és még sorolhatnám, mely szegmensek képviselői szólaltak meg a rendezvényünkön. A felhasználói előadások a továbbiakban is nagy hangsúlyt fognak kapni.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#