- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan készül szilárd űrrakéta-üzemanyag 3D nyomtatással? Mutatjuk!

Az ausztrál James Cook Egyetem tudósaié az érdem: új, műanyag bázisú üzemanyaguk egy hozzá épített, testreszabott rakétamotorral megváltoztathatja mindazt, ahogy eddig gondolkodtunk az űrutazásról.

„Szerettük volna feltárni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható additív töltőanyagok alkalmasak lehetnek-e hibrid rakétaüzemanyag-szemcsék gyártására” – idézi a The Engineer Dr. Elsa Antunes projektvezetőt. „Tudtuk, hogy a közönséges akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) ígéretes műanyag, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt teszteljük – hat különböző vegyülettel.” A kutató szerint a hibrid üzemanyagokkal működő rakéták használata mostanra általánossá vált, hiszen biztonságosabbak és könnyebben irányíthatók, mint a régi, hagyományos eszközök. Ez a fejlemény nagyban köszönhető a 3D nyomtatásnak, ami lehetővé tette bonyolultabb geometriájú elemek gyártását.

A kutatók a műanyag üzemanyag mellett kinyomtattak egy rakétát is, és letesztelték működés közben, az egyetem townsville-i kampuszán. A motor másodpercek leforgása alatt elégette a politejsav-alumínium alapú szemcséket (lásd a képen), amivel messze nem elégedettek, de legalább magáról a koncepcióról bebizonyosodott, hogy működik!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Antunes elárulta: ez csak az első néhány lépés, és a kezdeti csalódottságuk ellenére újabb és újabb vegyületeken kezdtek el dolgozni. A biztató kezdőlökés arra sarkallja őket, hogy megkeressék a lehető legideálisabb szilárd üzemanyagot; ennek kulcsa pedig egyértelműen a 3D nyomtatás lesz, hiszen tengernyi új utat nyitott meg előttük.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet