Kimaxolt termelékenység egyszerűen

Egy holland székhelyű vállalat magyarországi telephelyén a csőszerelvények gyártásának az automatizációját tűzték ki célul. A cég 151 bázissal rendelkezik világszerte, és összesen 22 országban vannak jelen. Elsősorban rézötvözetű alkatrészek előállításával foglalkoznak, termékpalettájukon az egyszerűbb vörösréz fittingek, valamint a komplexebb „push-fit” rendszerű csatlakozók is megtalálhatók. Összességében több mint 3500 féle idomot gyártanak az épületgépészeti piac számára. A több munkafázisból álló előállítási folyamat során a humán munkaerő sokszor megerőltető, monoton műveletet végez, ezért a Sheldon Invest az egyes egységek automatizálására dolgozott ki tervezetet.

A holland vállalat világszerte ismert a kiváló minőségű, megbízható termékeiről. Széles termékpalettájával az élen jár a modern csőszerelvények kifejlesztésében. A magyarországi mérnökcsapat részt vesz az anyacég innovációs tevékenységének előmozdításában is. Eredményük, hogy több új, innovatív termék kifejlesztésében, prototípus gyártásában és a tömeggyártási technológia kifejlesztésében is nagy szerepet játszottak. A hazai gyártóüzem szerepe rendkívül fontos a vállalat számára, többek között ezért vált szükségszerűvé a berendezések korszerűsítése.

„Korábbi projektünk kapcsán már említettük a fittingek gyártásával járó nehézségeket, és az automatizálással járó előnyöket, azaz a manuális feladatok robotizálását” – magyarázza Rigó Zoltán, a Sheldon Invest Kft. SUA menedzsere. „Ugyanezen okból kifolyólag terveztünk a vállalatnak egy másik munkaállomására egy robotizált folyamatot, ami klasszikus Pick-and-Place műveletet hajt végre. A különböző méretű vörösréz alkatrészek műanyag tartóládákba történő pakolási metódusát terveztük meg. A kihívást az jelentette ennél a projektnél, hogy a fitting könyökének egyik ága nem sokban különbözik a másiktól. Viszont a tárolóba helyezésnél fontos, milyen irányba néz az adott komponens, mert ekkor kerülnek rá az ón különböző járatai. Ha rosszul kerül a tárolóba a fitting, akkor a következő munkaállomáson probléma keletkezik.”

A fittingek egy előgyártó gépsorban készültek el, amelyeket egy vertikális irányban mozgó tartóláda szállít három méter magasra, ahonnan a gravitáció által kerülnek le a válogatószalagra. Ezen folyamat során a humán munkaerő helyezte el az alkatrészeket műanyag ülékekbe. A robotizálással ez a művelet minden szempontból jelentősen hatékonyabb és gyorsabb munkamenetet kínál. A klasszikusnak számító megfogó és elhelyező automatizált eljárás kompakt módon helyettesítheti az embereket.

A gyártóvállalatoknak az automatizáció jelenti a megoldást a munkaerőhiány miatt kialakult problémára. Így nemcsak betöltik a hiányzó emberek helyét, hanem növelhetik a termelékenységüket és maximalizálhatják a termékeik minőségét.

Némethi Botond, NEW technology magazin/Sheldon Invest kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#