Kína negyedév alatt 600 ezer 5G állomást telepített

Az Egyesült Államok számára „csupán” százezer hasonló átjátszóbázis állítása két teljes évbe telt, de ahogy a tengerentúlon, úgy az ázsiai országban sem elsősorban azért van szükség erre a technológiára, hogy az emberek kiváló minőségű videókat streamelhessenek. Az 5G nagyberuházások főleg a vállalkozások versenyképességének növelését segítik.

Kína az elmúlt három hónapban 600 ezer darab 5G bázisállomást épített, ami a nemzetközi mezőnyben fantasztikusan hangzik, de a South China Morning Post felhívja rá a figyelmet, hogy 2023-ra hárommilliós bővítést tűztek ki. Ennek ismeretében csak loholnak a saját eredményeik után, de azzal összehasonlítva, ami az USA-ban zajlott ugyanezen a téren 2019 és 2021 között (százezer bázisállomás), nagyon is jó eredmény.

Az 5G a mobilhálózati technológia ötödik generációját jelöli, amely alacsony késleltetéssel képes nagy sebességű szélessávú internetet támogatni. Elődeivel ellentétben az 5G mobilhálózatok hatalmas hálózati kapacitásokkal rendelkeznek, és egységes felhasználói élményt tudnak nyújtani.

- Hirdetés -

A Qualcomm, a mobilhálózatok technológiájának egyik fő szolgáltatója becslései szerint az 5G potenciálisan több mint 13 billió dolláros gazdasági teljesítményt tesz lehetővé, és több mint 22 millió munkahelyet teremt. Kína az 5G hálózatok kiépítését a gazdasági növekedés fellendítésének egyik alapvető elemévé tette, és a legfrissebb kormányzati adatok szerint az országban jelenleg már 2,937 millió bázisállomás van. Ezek 676 millió eszköz és több mint kétmilliárd mobil IoT végberendezés (pl. okos háztartási készülékek, ipari érzékelők és viselhető eszközök) felhasználójának a csatlakozását teszik lehetővé.

A bázisállomások számának gyors bővülése a kormányzati ösztönzés mellett az 5G modulok csökkenő árának is köszönhető. Egy darab jelenleg 400 jüanba (kb. 19 ezer forintba) kerül, és mintegy 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt működés közben, mint az elődei.

Az 5G bevezetése a világ más részein eddig lényegesen lassabban haladt, mivel a meglévő 4G hálózatok is képesek voltak elérni az 5G-hez hasonló, másodpercenként 1 gigabites sebességet. Mivel ezek a sebességek ki tudják elégíteni a fogyasztók jelenlegi igényeit, kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e egyáltalán 5G beruházásokra, főleg gazdasági válság idején. Mindeközben fontos fegyvertény az 5G hálózatok mellett, hogy azokon a területeken, ahol a technológia elérhető, ott a forgalom, a környezeti feltételek, az energiafogyasztás nyomon követésére és az erőforrások okosabb elosztására is használják.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -