Kokszgyártásból visszamaradt szénből készítenek etanolt a kínaiak

A módszer a világon először az ázsiai országban jelent meg ipari méretekben, nagyon biztató eredményekkel – állítja a South China Morning Post. A lap szerint Kína éves etanoligénye 10 millió tonna, de tavaly csupán 2,7 millió tonnát tudtak erjeszteni saját gabonakészletből, míg a fennmaradó alkoholt importból voltak kénytelenek megoldani. A külső forrásból származó alapanyag-mennyiség csökkentését célozza az a délkelet-kínai létesítmény, amiben a világ legnagyobb, szenet etanollá alakító üzemét alakították ki.

A Dalian Institute of Chemical Physics (DICP) által kifejlesztett szén-etanol technológia eddig az egyetlen a világon, amellyel sikerült elérni az ipari szintű termelést.

Kína hagyományosan a szénnek köszönheti az utóbbi évtizedekben elért ipari növekedését, de nagymértékben befektetett a megújuló energiába is, hiszen 2060-ra energiaszükségletének több mint 80 százalékát nem fosszilis tüzelőanyagokból kívánja fedezni. A fenntarthatóbb energiamix fontos eleme lesz az etanol, hiszen etilénné alakítható, amelyből más termékek is nyerhetők. Kína kukoricából vagy cukornádból történő etanolgyártási igényeinek keresztbe tesz a növekvő lakosságszám és az egyre több éhes száj. A gabonaárak ráadásul folyamatosan emelkednek, ami arra kényszeríti az országot, hogy az etanol előállításához ne növénytermesztésből származó alternatívákat használjon.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Szénből etanol

A DICP kifejlesztette a DMTE nevű eljárást, amellyel kokszkemencegázból metanolt, majd azt más anyagokkal reakcióba léptetve etanolt lehet előállítani. A kokszkemencegáz a kokszgyártás mellékterméke, amelynek alapanyaga a Kínában bőségesen rendelkezésre álló, alacsony minőségű szén. A gabonáról gázra történő átállással Kína évente több millió tonna gabonát takaríthatna meg, ami segíthet az emelkedő árak visszafogásában is. A DMTE termelési útvonalának fejlesztése már több mint tíz éve folyik, de a kutatók végül meglelték a gabonafélék nélküli etanol előállításának módját.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A DICP csapata egy 2017-ben létesített, százezer tonna szenet befogadó létesítmény reakciófolyamatait továbbfejlesztve csökkentette az előállítási költségeket azáltal, hogy a költséges katalizátorokat olcsó fémekkel helyettesítette. Ezzel Kína lett az első ország a világon, ami a technológiát ipari szintre emelte. 2023. júniusban egy 500 ezer tonnás létesítményben végeztek tesztelést, majd kialakítottak egy 600 ezer tonnás létesítményt Anhui tartomány Huaibei városában. Az üzemet az állami tulajdonú Shaanxi Yanchang Petroleum Grouppal partnerségben állította fel a DICP. Most ennek a próbaüzeme zajlik, de már biztos, hogy lehetővé teszi a nagyüzemi etanolgyártást, ráadásul nem csak a koksz melléktermékéből, hiszen a módszer alkalmas a földgázból vagy acélművekből felszabaduló gáz etanollá alakítására is.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -