Közösen automatizálná az építőipart az ABB és a Porsche

Képünk illusztráció!

Az ABB Robotics és a Porsche Consulting együttműködést jelentett be az építőipar automatizálásának előmozdítása érdekében. A partnerség először egy kísérleti projekt keretében mutatkozik meg, azzal a céllal, hogy új gyakorlatokat fejlesszenek ki a modern lakásépítést végző cégek számára. Az építőipar tartósan szenved a munkaerőhiánytól, ami miatt egyre nehezebb kielégíteni az ügyféligényeket. Az Egyesült Államokban például már most 4 millió lakás hiányzik, Németországban pedig az előrejelzések szerint 2030-ra 35 nagyvárosban válik kritikussá a helyzet.

Amellett, hogy az építőipar az új lakások iránti kereslet kielégítéséért küzd, komoly kihívást jelent számára az épületek környezeti hatásának tompítása, vagyis az, hogy minél fenntarthatóbb módszerekkel teremtsen minél energiahatékonyabb otthonokat.

Az ABB és a Porsche úgy véli, a moduláris építés nagyobb hatékonyságot fog eredményezni – már csak az anyagpazarlás és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kieső napok számának csökkentése révén is. A gyárak barátságosabb és mindenekelőtt biztonságosabb munkakörnyezetet teremthetnek az automatizálás erősítésével. Ez különösen fontos lenne az építőiparban, ahol az összes munkahelyi baleset kb. 30 százaléka történik. A statisztikák szerint ráadásul az építőipari munkások négyszer nagyobb valószínűséggel szenvednek halálos sérülést, mint más ágazatokban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az építőipar az automatizálás és a robotika bevezetésében lemaradásban van más iparágakhoz képest – érvel a Porsche közleménye. Az ABB globális felmérése szerint – amit 1900 vállalkozás körében végeztek Európában, az USA-ban és Kínában – az építőipari cégeknek csupán 55 százaléka használ robotokat, míg az autóiparban 84, a gyártásban pedig 79 százalékos ugyanez az arány. A riportból kiderül továbbá, hogy az építőipari vállalkozások 81 százaléka határozottan tervezi robotikai és automatizálási megoldások bevezetését vagy fokozását a következő évtizedben.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -