Minden siker egy lépéssel kezdődik

„Szenvedélyünk a mozgatás, ez hajt minket. Célunk, hogy segítsük a partnereinket a sikerhez vezető úton, és valódi megoldást kínáljunk a kihívásaikra. Ügyfeleink velünk együtt magabiztosan léphetnek előre, a fejlődés irányába, hiszen a mai folyamatosan változó világban a fejlődés elengedhetetlen” – mondta Ács István a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója, akivel az új arculati kampányról, illetve annak kulturális és technológiai hátteréről beszélgettünk.

A Bosch Rexroth nemrégiben bevezetett új arculata és szlogenje egyértelmű üzenet a külvilág számára: a vállalat egy új korszak felé vezető úton halad, a jövő irányába. A Rexroth termékeit és megoldásait egyre nagyobb fokú hálózatba kapcsoltság és digitalizáció jellemzi. Az üzenet a jövőorientáltságot, az ügyfélközpontúságot és a mozgatás szenvedélyét tükrözi, elég, ha csak az új szlogenre gondolunk:

We move. You win.

- Hirdetés -

A siker (win) a Rexroth számára azt jelenti, hogy a partnereiknek valós megoldásokat kínálunk, legyen szó a legújabb technológiákról, hatékonyabb munkafolyamatokról, vagy csak egyszerűen kényelmesebb munkavégzésről.

„Minden siker egy lépéssel kezdődik. Mi arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy induljanak el az Ipar 4.0 megvalósításának útján, a jövő gyára, a fejlődés felé. Tegyék meg az első lépést” – foglalja össze Ács István a Bosch Rexroth üzenetét.

A jövő gyára felé vezető út

A Bosch csoport és a Bosch Rexroth megalkotta a saját jövő gyára vízióját.  A vállalat a koncepcióhoz tartozó termékeket három kategóriába sorolja. Az első a „Now”, amely azon termékek és szolgáltatások halmaza, melyek már ma rendelkezésre állnak és akár azonnal használhatnak a vevők. Ez is jelzi, hogy az Ipar 4.0 nem egy utópisztikus vízió, hanem egy, már napjainkban is létező, élő szemléletmód és termékcsoport. A „Next” kategória azokat a termékeket jelenti, melyek fejlesztés alatt állnak vagy már elkészültek, és piaci bevezetésre várnak. A „Beyond” pedig a vízió, amely arról szól, hogy mit hoz a nem is olyan távoli jövő. Az Ipar 4.0 egészen apró, egyszerű lépéssel is elkezdhető. Ács István a „Now” csoportba tartozó XDK szenzort hozta fel példaként.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a termék 8 paraméter mérésére képes, egyszerű az installálása, melyet követően a kívánt adatok azonnal gyűjthetők. Az eszköz Bluetooth technológia segítségével kommunikál, és tartozik hozzá egy szoftver, valamint egy konfigurálható dashboard. Már ennyivel, azaz a berendezésünk paramétereinek figyelésével hatékonyságnövekedés érhető el. De tovább is mehetünk: ezeket az adatokat egy mesterséges intelligencia gondjaira bízva lehetővé válik a megelőző karbantartás. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy egyik figyelt paraméter sem éri el önmagában a kritikus szintet, kis eltérések együttállásából a szoftver előre tudja jelezni a hibákat. Így még azelőtt kijavíthatjuk azokat, hogy gépleállást okoznának, mely az egyik legdrágább dolog az iparban.

Az Ipar 4.0 lendülete 

A Bosch Rexroth technológiai vállalatként, innovátorként zászlóvivője az Ipar 4.0-nak. Az elmúlt években komoly fejlesztések történtek a hálózatba kapcsoltság, a digitalizáció és az automatizált megoldások elérésére. Az Ipar 4.0 a Bosch csoporton belül más-más módon, de minden üzletágnál megjelenik: az autóiparban, elsősorban az autonóm vezérlések összefüggésében, a fogyasztói eszközöknél – mint a fűtéstechnika, épületautomatizálás, háztartási eszközök –  az okos eszközök, applikációk formájában van jelen.

Az ügyvezető elmondta, hogy a vállalat nagyon sok energiát fektetett a szemlélet belső működésbe történő beépítésére. “Az innovatív technológiák lendületes, fiatalos megközelítést igényelnek és a vevők is elvárják ezt a hozzáállást, amelyet egyszerű eléréssel, hatékony eszközökkel és könnyen kezelhető applikációkkal támogatjuk.”

Tudásátadás 

Az Ipar 4.0 az összekapcsoltságról, a digitalizációról és az IoT-ról szól, melyek olyan lehetőségeket nyújtanak, amit a piac még csak most kezd el felfedezni.

“Nagyon sokan vannak várakozó állásponton, inkább megfigyelő pozíciót vettek fel. Mások pedig – mint a Rexroth is – szeretnének az élen járni a digitalizációs folyamatokban. Arra buzdítunk minden vállalatot, hogy találják meg a kihívásaiknak megfelelő megoldásokat, amelyek lehetnek nagyon egyszerű, vagy egészen komplex rendszerek is.”

A Rexroth egyfajta missziót is teljesít az Ipar 4.0 szélesebb körű elterjesztésében, az eddigi ismeretek átadásában. Az első lépések megtételéhez a tapasztalatok megosztása, a nemzetközi jó gyakorlatok, hazai referenciák bemutatása is szükséges. Ezek az ilyen új szemléletmód és az azzal járó új megoldások esetében sokszor nehézségekbe ütközik. A Bosch csoport ezeket a megoldásokat kínálja partnerei számára, hiszen a vállalat egyben szolgáltatója és felhasználója is ezeknek.

“Tanuljuk és alkalmazzuk, teszteljük az új Ipar 4.0 megoldásainkat a saját gyárainkban, aminek számos előnye van. Egyrészről a valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat be tudjuk építeni a termékekbe. Másrészt gyártóközegből származó referenciákkal tudunk szolgálni partnereinknek. Ez az a kettősség, amivel a piacon egyedülállók vagyunk” – hangsúlyozza Ács István.

A három leggyakrabban felmerülő kulcsszó az Ipar 4.0-val kapcsolatban: a hatékonyság, a biztonság és az intelligens megoldások.

 

Hatékony, biztonságos, intelligens, hálózatba kapcsolt megoldások
  • Hatékonyság – A hatékonyság minden vállalat célja . Az egyik út ennek elérésére a hagyományos gyártástechnológia végletekig történő tökéletesítése, finomítása, ami klasszikus értelemben vett tömeggyártást tesz lehetővé. A piac azonban változik, egyre nagyobb igény van a kisebb szériás egyéni, vevői igényekre szabott termékváltozatok gyártására. Ez az, amire a hagyományos tömeggyártás nem képes, az Ipar 4.0 megoldások viszont igen. „Azt szoktuk mondani, hogy a jövő gyárában csak a falak fixek. Minden más igény szerint, rugalmasan alakítható az aktuális termelési igényeknek megfelelően. Ez a fajta rugalmasság új távlatokat nyit a termelésben.”
  • Biztonság – Az Ipar 4.0-val kapcsolatban az egyik leggyakrabban felmerülő kétely az adatbiztonságot és a biztonságos szoftvereket érinti. Ha ezek nem megfelelőek, akkor akár le is állhat a gyártás, ami nyilvánvaló veszteségekkel jár. “ Az egész Ipar 4.0 koncepció a valós és digitális világ összekapcsolásáról szól, ami egyértelműen hozza magával a szoftver és adatbiztonság kérdését és problémáit. A vevőink is elvárják, hogy ezeken a területeken megfelelő megoldásokat kínáljunk, így a biztonság elsődleges szempont számunkra.
  • Intelligens – Az intelligens, hálózatba kapcsolt megoldások adják az Ipar 4.0 alapját.  A Rexroth által gyártott termékek közel 90%-a intelligens és hálózatba kapcsolt – valamilyen módon adatgyűjtésre alkalmas, illetve IoT-képes. „Szeretném kiemelni és rögtön meg is cáfolni azt a közkeletű tévedést, miszerint az Ipar 4.0, a hálózatba kapcsoltság csupán az új berendezések kiváltsága. Megfelelő szenzorokkal, vagy például az úgynevezett IoT Gateway-jel, a már meglévő berendezések is egyszerűen hálózatba kapcsolhatók.”

A lépés a siker irányába lehet egészen apró, vagy forradalmian nagy, de bármekkora is legyen ez a lépés, partnereink velünk együtt magabiztosan léphetnek előre. Mert egy biztos: aki nem mozdul, lemarad. Minden siker egy lépéssel kezdődik – WE MOVE. YOU WIN! #makethefirststep

Bosch Rexroth