Szezám, tárulj: Nyílt forráskódú lesz a Creality 3D nyomtatója

A Creality 3D nyomtatógyártó komolyabb médiavisszhang nélkül jelentette be a múlt hónapban, hogy nyílt forráskódú lesz a K1 nagy teljesítményű 3D eszköze. A gyártó ezután kérdezz-felelek online eseményt hirdetett a Redditen, amelynek résztvevői Ralf Luo kutatás-fejlesztési igazgatóval beszélgethettek.

Mint arról az ALL3DP beszámolt, a K1 modell a Klipper firmware (digitáliseszköz-vezérlőszoftver) módosított verzióját futtatva került a piacra. Azonban kiderült, hogy a nyomtató szoftveréből alapvető funkciók hiányoztak, ami rontotta a felhasználói élményt. A szeptemberre tervezett, nyílt forráskódra történő átállás ügyét egy kritikus online közösség mozdította elő, rávilágítva, hogy a K1 bezárása potenciálisan megsérti a Klipper GNU GPL v3 licencét, ami nem elfogadható a gyártó részéről.

A Klipper alkotója, Kevin O’Connor a beszélgetés kapcsán megerősítette a licencet, hozzátéve, hogy a Creality esetében sem történt kivételezés, de ennél részletesebben nem kommentálta a fejleményeket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem egyértelmű tehát, hogy a K1 miért ilyen formában került a piacra, ahogy az sem – mint a Reddit kérdezz-felelek erre rávilágított –, hogy a Creality szeptemberben egy előre bejelentett időpontban egyszerűen közzéteszi a K1 forráskódját a GitHubon, vagy más módszert alkalmaz, hogy a felhasználók könnyedén testre szabhassák eszközeiket.

Az ALL3DP újságírója megjegyzi, hogy ezen kérdések még érdemi válaszra várnak, mindenesetre a Reddit-eseményt az átlátható és nyílt kommunikáció felé tett helyes lépésként értékelte a gyártócég részéről.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vörös István, okosipar.hu

- Hirdetés -