Ultraalacsony fogyasztású AI-chippel állt elő a DEEPX

A mesterséges intelligencia technológiai gyártó forradalmasíthatja az eszközön belüli AI-t a legmodernebb, ultraalacsony fogyasztású AI-chipjeivel, amelyeket a 2024-es Mobil Világkongresszuson fog bemutatni. A DEEPX útja olyan úttörő technológia kifejlesztését is magában foglalja, amely lehetővé teszi a szerverszintű AI és az eszközön lévő nagyméretű AI-modellek összedolgozását. A várhatóan a jövő év második felében piacra kerülő on-device AI-chipek mindössze néhány wattos fogyasztással képesek működni, miközben szerverszintű AI-intelligenciát biztosítanak a személyi eszközökben – írja az eeNews.

Bár jelenleg az Nvidia GPU-alapú ajánlatai a legköltséghatékonyabbak az olyan szolgáltatásokhoz, mint a ChatGPT és a Gemini, a világszerte működő GPU-k teljes energiafogyasztása már most, az AI-forradalom elején elérte egy egész ország villamosenergia-fogyasztását. További probléma, hogy a GPU-k magas energiafogyasztása túlmelegedéshez és megbízhatósági problémákhoz is vezethet. A szerverszintű AI és az eszközön lévő nagyméretű AI-modellek közötti együttműködő technológia 10-1000-szeres mértékben csökkentheti az energiafogyasztást, a szén-dioxid-kibocsátást és a költségeket ahhoz képest, mint ha kizárólag adatközpontokra támaszkodna.

A DEEPX vezérigazgatója, Lokwon Kim kijelentette: „A DEEPX nemzetközi elismerést szerzett azzal, hogy az AI-üzemeltetés energia- és költséghatékonysága terén globálisan vezető központi technológiával rendelkezik. Célunk továbbá, hogy olyan új technológiát fejlesszünk ki, amely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia szolgáltatásait a szuperméretű mesterséges intelligencia szintjén, kevesebb mint 5 W-os fogyasztással, biztosítva azt az alaptechnológiát, amely az óriási mesterségesintelligencia-technológiát a tudomány területéről az emberiség széles körű használatába helyezi. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a globális piac vezető, átfogó AI-chipeket gyártó vállalatává váljunk.”

- Hirdetés -

Az olyan alkalmazási területek forradalmasítására összpontosítva, mint az intelligens városok, a megfigyelés, az intelligens gyárak és más iparágak, a DEEPX 2023-ban bemutatta az alacsony fogyasztású AI-chipek sorát.

A DX-L1, DX-L2, DX-M1 és DX-H1 jelzésű négy nagy teljesítményű, energiahatékony AI félvezető termékcsalád a Samsung Electronics öntödei folyamatait használja, kiaknázva az 5 nm-es, 14 nm-es és 28 nm-es technológiák erejét. Mindegyik terméket kifejezetten a különböző piaci szegmensek egyedi igényeinek kielégítésére tervezték, az ultrakompakt, minimális adatfeldolgozási igényű érzékelőktől kezdve az olyan AI-intenzív alkalmazásokig, mint a robotika, a számítógépes látás, az autonóm járművek és sok más.

A DEEPX chipek nagy teljesítményű AI-képességeket biztosítanak, miközben az energiahatékonyságot, a számítási hatékonyságot, az AI pontosságát és a legújabb algoritmusok támogatását is nyújtják. Ez a technológiai előny a DEEPX-et az AI félvezetőipar élvonalába repítette, megelőzve a globális versenytársak NPU (Neural Processing Unit) technológiáját. Továbbá a chipek a GPU-khoz és más piaci megoldásokhoz képest kiváló költség-versenyképességet kínálnak, jelentős előnyt teremtve az NPU-k területén.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet