- Hirdetés -

- Hirdetés -

30 éve a hidraulikában

Kiss Richárd műszaki és logisztikai vezető, Csonka Szabolcs értékesítési vezető

A Gimex-Hidraulika Kft. 1993-ban indult egy győri panellakás nappalijából. A cég azóta is magyar tulajdonban lévő, ma már másodikgenerációs vállalkozás. Tevékenysége gépipari elemek B2B kereskedelméből és a kapcsolódó szolgáltatásokból tevődik össze. A vállalkozás ma huszonöt főt foglalkoztat, közel húsz európai gyártót képvisel Magyarországon, köztük a ROEMHELD-csoportot, az Erwin Halder-t, és a HAINBUCH-ot. Alapításának 30. évfordulója alkalmából Csonka Szabolcs értékesítési vezető és Kiss Richárd műszaki és logisztikai vezető emlékeznek vissza, hogyan jutott el a cég az egyszemélyes vállalkozástól a nettó 1,8 milliárd Forint éves forgalom eléréséig.

Úgy tudom, hogy kalandos útja volt a Gimex fejlődésének. Mikor és hogyan indult a vállalat? Hol tart most, milyen változásokon ment keresztül ennyi idő alatt?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csonka Szabolcs: A GIMEX-Hidraulika Kft. a rendszerváltás után, az alapító saját lakásában, egy mechanikus írógéppel és egy faxkészülékkel kezdte meg külkereskedelmi tevékenységét. Munkahenger alapanyagokat már ekkor is értékesített, igény szerint méretre vágva, készre megmunkálva, hidraulikus és pneumatikus munkahengerszárhoz, egyedi alkatrészekhez, munkahengerházhoz, húzócsőhöz esztergagépre, ez most is húzóágazatnak számít. A vállalatnak az alapító halálát követően sikerült zökkenőmentesen végrehajtani a generációváltást, a vállalkozás ma huszonöt főt foglalkoztat, közel húsz európai gyártót képvisel Magyarországon, köztük a német ROEMHELD-csoportot, az Erwin Haldert, és a HAINBUCH-ot. A járműipartól kezdve a mezőgazdaságon át több iparágba is szállítunk hidraulikus és befogástechnikai elemeket, de a partnerek jelentős része a gép- és autóiparhoz kötődik.

30 év alatt rengeteg változáson ment keresztül a piac is. Hogyan alkalmazkodtatok az újdonságokhoz és kihívásokhoz?

Cs. Sz.:  A Gimex nagy előnye, hogy hidraulikus cégként kezdte meg tevékenységét, mivel a munkadarab befogó rendszerek jelentős része hidraulikusan működik. A hidraulikát az esetek többségében nem lehet kiváltani, mivel általa érhetőek el a legnagyobb szorító és támasztóerők a legkisebb beépítési helyeken. Az automatizálás és a digitalizáció terjedésével egyidejűleg azonban a hidraulikus rendszerek is fejlődnek. Ma már egy hidraulikus munkadarab megfogó készülék szorítóelemei pneumatikus és elektromos pozíció lekérdező elemekkel, felfekvés figyeléssel vannak kialakítva, hogy garantálják a lehető legmagasabb folyamatbiztonságot. Egy automatizált rendszerben minden egyes munkafolyamatról visszacsatolást kell adnunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást, a hidraulikán kívül pneumatikus és elektromos ismeretekkel is rendelkeznünk kell. Német partnereink legújabb fejlesztéseiben az ipar 4.0 teljes mértékben jelen van, például a ROEMHELD cégcsoport legújabb munkadarab megfogó egységei a szorítási erőket és a munkadarab pozícióit is továbbítják. A HAINBUCH karbonszálas befogótokmányai akár 7.000 1/min fordulat közben továbbítják a szerszámgépnek az aktuális szorítóerő és munkadarabab pozíciók pontos értékeit. A Halder legegyszerűbb kézi reteszelő csapjai is induktív jeladókkal vannak ellátva, hogy minimalizálják az emberi hibát a munkafolyamatok során.

A számos változás során melyik projektetekre vagytok a legbüszkébbek?

Cs. Sz.: Kezdetben egy kézi karos útváltóval működtetett tápegység tervezése és gyártása nagy projektnek számított nálunk. Az automatizálás terjedésével fejlődnünk kellett. Mára már a projektjeink jelentős részét fél- vagy teljesen automatizált gyártósorokhoz tervezzük. Minden projektnél sok új kihívással találkozunk, amit a folyamatos fejlődésre fel is használunk. Ebben a szakmában a tapasztalatnál nincs nagyobb tanítómester. Hidraulikus tápegységeink ma már a szerszámgépekkel és a robotokkal kommunikálnak, akár vezeték nélkül is. Vállaljuk szerszámgépek munkadarab megfogó készülékeinek komplett hidraulikus rendszerének kiépítését, a tápegység tervezésétől, a forgóátvezető beépítéséig, a munkadarab megfogó készülék szorítóelemeinek kiválasztásáig. A teljes munkadarab megfogó rendszer kidolgozásában tudunk támogatást adni, ami nagy előnyt jelent a piacon. Nem csupán megfogó eszközt értékesítünk, hanem komplett szolgáltatáscsomagot is biztosítunk hozzá.

Komplett hidraulikus megfogó rendszer
Melyek voltak a 30 év leforgása alatt a legnagyobb slágertermékek, illetve van olyan, ami akkor is hasonló népszerűségnek örvendett, mint ma?

Kiss Richárd: Egyre erősödik az előző évek trendje: a vevők elvárják, hogy a termékek értékesítésén túl, azok beüzemelését és szervizelését is elvégezze a beszállító. A megfelelő termékek kiválasztását nagytapasztalatú, szakmai tanácsadóink segítik, támogatást nyújtunk a tervezésben, valamint szerviz szolgáltatásunkkal a kivitelezésben és a karbantartásban is. A fémforgácsolással, lemezalakítással és fröccsöntéssel foglalkozó cégek számára a folyamatosan változó megrendelések és az alapanyag ellátási problémák miatt felértékelődtek a gyorscsere rendszerek előnyei. Esztergagépek tokmánycseréjéhez, megmunkálóközpontok készülékcseréjéhez, présgépek szerszámcseréjéhez olyan rendszereket tudunk ajánlani, amivel az ügyfeleink jelentős időt és pénzt tudnak megtakarítani. Az automatizálás mellett a gyorscsere rendszerek használatának előnyei is fókuszba kerülnek a jövőben valamennyi iparágban.

Megfogó rendszer esztergagépen
Mik az elképzelések a következő 30 évre?

K. R.: A jelenlegi energiaválság miatt a gazdasági előnyök is felerősödtek a környezetvédelmi előnyök mellett. Két éve helyeztük üzembe a napelem-parkunkat, eredetileg a zöldebb működés és a fenntarthatóság volt a célunk, de utólag több szempontból is igazán hasznos fejlesztésnek bizonyult a napelemrendszer telepítése. Folyamatban van az autóflottánk cseréje plug-in hibrid meghajtású gépjárművekre, és a jövőben szeretnénk teljes mértékben elektromos árammal fűteni. Itt szóba jöhet további inverterek felszerelése is vagy akár a komplett gázrendszer lecserélése is. A napelem rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy bővíthető legyen a jövőben. Valamint a telephelybővítés is tervezési fázisban tart.

GIMEX-Hidraulika Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet