- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új LED optikával lehet trillió dolláros üzlet a 6G

A hagyományos eljárásokkal szakítva kerestek új anyagokat LED optikai kommunikációs rendszerek gyártásához kínai és angol tudósok. A Kínai Elektronikai Tudományegyetem, illetve a Cambridge és a Surrey kutatói szerves félvezetőkkel, nanoméretű félvezető kristályokkal és perovszkit oxidásványokkal kísérleteztek, hogy fejlesszék az adatforgalomban jelenleg alulreprezentált technológiát.

Bár a LED ma is használható kommunikációra, nem elég gyors, holott legalább olyan hatékonyan tudnának kommunikálni egymással, mint a mobilok. Ehhez azonban félig-meddig újra fel kell találni a LED optikát.

„Nagyon izgatottak vagyunk a kolloid kvantumpontok (CQD) és a perovszkitek miatt, mert alacsony fogyasztású, költséghatékony és tartós kommunikációs modulok ígéretét hordozzák” – magyarázta Dr. Aabo Re, a tanulmány társszerzője. „Bár a hagyományos szervetlen anyagok dominánsak maradnak az optikai kommunikációban, hiszünk benne, hogy az új anyagokból készült LED eszközök remek kiegészítők lesznek, és jelentős hatást gyakorolnak majd az iparra.”

- Hirdetés -

Osztja kollégája véleményét Jiang Wu professzor is: szerinte a nagy sebességű, olcsó, könnyen integrálható IoT és 6G rendszerekben van a jövő, így feltétlenül alternatívát kell találni a szervetlen anyagokra, amelyek ma visszafogják a LED-ben rejlő potenciált.

A szerves félvezetők, CQD-k és perovszkitek alkalmasak lehetnek erre, és ez nagyon nem lesz mindegy a következő években, amikor a 6G kommunikációs rendszerek piaca trillió dolláros értéket fog képviselni, jelentették ki a tudósok.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: The Engineer)

Akár ez is tetszhet