A fejlődés három pillére

A 2022-es TECHference ipari konferencia nyitó előadását Dr. Christiane Endrich, az esemény fő támogatójának, az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH vállalatnak az ügyvezető igazgatója tartotta. Előadásában kifejtette, hogy a cégük igyekszik minden eszközzel támogatni az ügyfeleleit, s ennek érdekében készek a saját megszerzett tudásukat és a rendelkezésükre álló eszköztárat megosztani másokkal.

Dr. Christiane Endrich azzal kezdte előadását, hogy az elektronikai alkatrészekkel foglalkozó disztribúciós üzletáguk modellje átalakulóban van, a céljuk, hogy az eddiginél is jobb és hatékonyabb teljesítményt nyújtsanak a partnereik számára, s ebben a transzformációban nagyban segítik a munkájukat az új technológiai trendek. A szakember összegyűjtötte azt a hat tényezőt, amelyek mindannyiunk életét meghatározzák: urbanizáció, geopolitika, globalizáció, demográfia, digitalizáció és fenntarthatóság. Ezek befolyásolják a kereslet és kínálat helyzetét, illetve viszonyait, de a mindennapi életünket is ezek alakítják. A szakember példaképpen felhozta a statisztikailag alátámasztott magyarországi népességfogyást és a néhány éve fokozottan zajló urbanizációt. A globalizációra és a digitalizációra példaképpen hozta az IoT rendszereket, amelyeket manapság szinte lehetetlen megkerülni, s kiemelte, hogy az ilyen jellegű trendekben látja a céges szintű fejlődésnek a potenciálját.

Felsorolt három olyan tényezőt, amelyek esetében már az új trendekhez igyekeznek alkalmazkodni az Endrichnél. Az első az, hogy ügyfeleiknek „rendszerpartnerévé” kívánnak válni, ami azt jelenti, hogy az eddigi értékesítői munkán felül a megszerzett műszaki és disztribútori tudást szeretnék megosztani azokkal a kis- és középvállalkozásokkal, akik nem rendelkeznek kellő szintű tapasztalattal. A támogatást képzések és projektmenedzsment bevezetésével nyújtják ezen partnereik számára.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A második fontos komponens, hogy saját eszközöket fejlesztenek, amelyekkel segítik ügyfeleiket a munkában. Ilyen például az IoT board, amely egy olyan miniszámítógép, ami a mért környezeti paramétereket képes a GSM hálózaton keresztül felhőalapú adatbázisba küldeni. Dr. Christiane Endrich kiemelte, hogy, az egység nemcsak az Endrich saját felhőszolgáltatásával képes együttműködni, hanem alkalmas az Amazon (AWS) és a Microsoft(Azure) adatfelhő szolgáltatást is használni,  így különösen kényelmes és biztonságos felületet biztosít az ügyfelek számára. Büszkén hozzátette, hogy a fejlesztéssel elnyerték 2022 májusában a German Innovation Awardot.

A harmadik összetevő pedig az, hogy új technológiai lehetőségekbe fektetnek olyan globális kihívásokkal összefüggésben, mint a klímaválság vagy az energiaválság. Ez olyan stratégiai lépésekben nyilvánul meg, mint hogy startup vállalkozásokba fektetnek, amelyek az energiafogyasztás csökkentésében segíthetik a felhasználókat. Példaként említett egy németországi fejlesztésű rendszert, amely mesterséges intelligencia segítségével megállapítja az ügyfél ideális energiafogyasztását, és emellett napkollektorok fejlesztésében is részt vesznek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Dr. Christiane Endrich összegezve elmondta, hogy jelenleg ezek a területek adják a muníciót ahhoz, hogy elérjék a „4.0 fázist”, ami azt jelenti, hogy az eddigi forgalmazó-értékesítő tevékenységen felül rendszerpartnerekké is váljanak, és hatékonyan, rendszerszinten segíthessék az ügyfeleiket. A szakember hangsúlyozta, hogy nem tartanak még a kívánt fejlettségi szinten, de minden adott ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célokat.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -