DMG MORI: A repülőgépalkatrész-gyártáshoz is csúcsminőségű gépek kellenek

A repülőgépiparban meghatározó szerepet játszik a 2009-ben alapított NASHERO vállalat, amely gépek és alkatrészek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A megszerzett technológiai tudásukat megosztják egyes iparágak szereplőivel, például az orvosi eszközök gyártása esetén. A repülőgépiparban többek között acélból, alumíniumból, titánból vagy szénszálból készült alkatrészeket gyártanak, amelyhez elengedtetetlenek a modern, csúcstechnológiás szerszámgépek. A NASHERO a DMG MORI berendezéseit használja, s 2017-ben a vállalat egy automatizált 3. generációs DMU 50 gépet telepített, amelyet a digitális gyártási csomaggal is felszerelt a gyártó.

Cél a biztonságos, hatékony és hibátlan repülőgépek gyártása

„A fejlesztésünk alapját az űrkutatásban szerzett sokéves tapasztalatunk adta meg” – mondta a kezdeti időkre visszaemlékezve Dr. Naresh Sharma, a NASHERO vállalat ügyvezetője. „Ez a kiindulópontunk mutatta meg, milyen hasznos és kívánatos biztonsági elemekre van szükség. Azt elmondhatom, hogy a csapatunk mára túlszárnyalta a kezdeti célkitűzéseit. A könnyű sportrepülőgép mellett a legkorszerűbb gyártási technológiákat kínáljuk a repülőgépipar OEM-gyártóinak. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden folyamatot házon belül tartsunk, ezáltal biztosítjuk a munkánk minőségének teljes ellenőrzését. A követelmények rendkívül magasak, mivel összetett alkatrészeket gyártunk kis mennyiségben, s a szerszámgépek képességeinek határán lévő tűrésekkel.”

Hatékonyság a hálózatba kötött berendezések segítségével

„A szerszámgép a folyamatlánc egyik eleme, amely a gyártott alkatrész kívánt minőségét biztosítja. A megmunkálási stratégia, a szerszámtartók, a szerszámok és kezelésük ugyanolyan fontos. A DMG MORI egyike azon kevés gyártóknak, akik kétirányú teljes hozzáférést tesznek lehetővé a folyamatlánchoz. A 2017-ben beszerzett 3. generációs DMU 50 berendezést a DMG MORI digitális gyártási csomagjával szerelték fel, amely minden gépet képes hálózatba kapcsolni. Az adat minden vállalati környezetben a legfontosabb. Különösen a kétirányú adathozzáférés teszi lehetővé számunkra a maximális hatékonyságú munkavégzést” – magyarázza Dr. Naresh Sharma.

A digitalizálási megoldás révén a gépek hozzáférnek a vállalat ERP rendszeréhez és az adattárolóhoz. A digitális gyártási csomag a meglévő berendezések digitális hálózatba kapcsolását jelenti, amely a gyártás számára fontos adatokat szolgáltat a szerszámokról, programokról és alprogramokról.

Közvetlen hozzáférés a szerszámgéphez

A programozók hozzáférhetnek az adatokhoz és az ERP rendszerhez a munkaállomásaikról. Ők, valamint az üzemvezető a VNC protokollon keresztül férhetnek hozzá a szerszámgép CELOS paneléhez. Ez a kapcsolat lehetővé teszi a csapat számára, hogy szimulációkat végezzen az NX CAM-ben, illetve a gépen – akár a programozó munkaállomásáról is. Ezt követően megkezdődik a megmunkálási program gyártása, amennyiben a szimuláció során megfelelt a kívánalmaknak.

Valós idejű adatok a szerszámgép szenzoraitól

A kétirányú hozzáférés mellett a digitális gyártási csomag más előnyöket is kínál, amelyek optimalizálják a NASHERO mindennapi feladatait. „A digitális megoldások szinte valós időben szolgáltatnak állapot- és folyamatadatokat a legtöbb szerszámgép-érzékelőtől” – teszi hozzá Dr. Naresh Sharma. A futó program állapota is megjelenik a digitális gyártási csomagon keresztül. A DMG MORI Messenger bármikor részletes áttekintést nyújt a gépről.

A NASHERO a digitalizálási megoldásokat a megrendelés beérkezésétől a teljesítésig használja. „Integráltuk belső ERP rendszerünket a folyamatláncba, az árajánlat elkészítésétől az első cikk ellenőrzésén át egészen az inline minőségellenőrzésig és a kész alkatrészek ERP rendszerünkbe történő beviteléig. Mivel technológiaorientált vállalat vagyunk, továbbra is tervezzük a nagy pontosságú gépekbe való beruházást” – summázza Dr. Naresh Sharma.

DMG MORI

Büszkék vagyunk arra, hogy az idei TECHference Ipari Konferencián (2022. november 24-25.) a DMG MORI Hungary és a DMG MORI Heitec Digital Gyémánt szponzorként képviselteti magát! Köszönjük!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#