Egy évtizeden belül 26 milliárd dollárra nő az ipari robotok piaca

Feltartóztathatatlanul tör előre az ipari robotok piaca. Az ipari robotok egyre inkább meghatározó szereplői az egészségügyi ellátásnak, a közlekedésnek, szállítmányozásnak, logisztikának, a mezőgazdaságnak, hogy csak néhány területet említsünk. A friss trendek és statisztikai mutatók szerint 2033-ra az ipari robotok piaca elérheti a 26 milliárd dolláros értéket – írta a Robotics & Automation News.

A robotika megreformálja a betegellátást, sebészeti műszerek vagy éppen gyógyszeradagolók által, ami az egészségügyi szolgáltatók számára jobb betegellátási eredményekkel és nagyobb hatékonysággal kecsegtet, redukálva az ember okozta mulasztás eshetőségét. Azok a robotok, amelyek képesek megérteni az emberi érzelmeket, sőt, reagálni tudnak rájuk, terápiás és ügyfélszolgálati területeken bizonyulnak hasznosnak.

Az önvezető autókba és drónokba épített robotok a logisztikai és szállítási ágazatot alakítják, racionalizálva a szállítási utakat, automatizálva a készletellenőrzést. Mindezek együttesen ugyancsak növelik a működési hatékonyságot, ami költségmegtakarítást és jobb eredményeket jelent a vállalat számára.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A veszélyes üzemi területeken bevethető robotok előretörése sem elhanyagolható, hiszen akár emberéleteket menthetnek meg, a vállalat számára pedig nagyobb munkabiztonságot és működési rugalmasságot garantálnak, kivédve akár kritikus leállásokat, amelyek egyben bevételkieséssel járhatnak.

A mezőgazdasági robotok olyan munkaigényes műveletek automatizálásával forradalmasítják a mezőgazdaságot, mint az ültetés, gyomirtás és betakarítás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nikhil Kaitwade, a Future Market Insights alelnöke szerint „az ipari robotika olyan alternatívát teremt, amely új távlatokat nyit az innovációban gondolkodók előtt, kitágítva a hatékonyság, a termelékenység és a fenntartható gyártási folyamatok határait. A folyamatos fejlődés, a rugalmasság és az ügyfélközpontúság iránti erős elkötelezettséggel az érdekelt felek az ipari robotikát korábban soha nem látott fejlődési pályára állíthatják.”

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -