Elektromos mezőt mérő drónokkal ellenőrzik a hálózat állapotát

A Manchesteri Egyetem a brit Nemzeti Villamosművekkel együttműködve fejleszt drónra szerelhető rendszert a légvezetékek elektromos mezőinek felmérésére. Az Ofgem Network Innovation Allowance (NIA) által finanszírozott, hároméves, 1,1 millió font (közel 500 millió forint) értékű projekt célja egy olyan szenzortechnológia létrehozása, amivel a távvezetékek nagyfeszültségű szigetelőinek állapotát lehet ellenőrizni. Ezek a szigetelők általában üvegből vagy kerámiából készülnek, és a távvezetékeket tartó oszlopokat védik a feszültség alá kerüléstől – emlékeztet a The Engineer.

A szigetelők által termelt e-mezőknek határozott profiljuk van, és a hibák ezeknek a profiloknak a változásai alapján észlelhetők. Az UAV-k felszerelése egyedi e-mező-érzékelőkkel lehetővé tenné a Villamosművek számára, hogy valós időben ellenőrizze a szigetelőket és a vezetékek biztonságát, ami 15 év alatt kb. 2,8 millió font megtakarítást jelentene. A technológián a Manchesteri Egyetem nagyfeszültségű laboratóriumában dolgoznak, és ugyanitt fogják tesztelni is, hiszen az intézmény rendelkezik olyan berendezésekkel, amelyek akár 600 kV egyenfeszültség, 800 kV váltakozó feszültség és 2 MV impulzus erejéig engedélyezik a próbát.

„A kereslet növekedésével maximalizálni kell a légvezetékek, így lényegében az Egyesült Királyság villamosenergia-gerincének ellenálló képességét” – mondta Dr. Vidyadhar Peesapati, a manchesteri Villamosmérnöki és Elektronikai Tanszék munkatársa. „A projekt ambiciózus céljai segítenek megoldani ezt a kihívást, miközben az Egyesült Királyságot egy lépéssel előrébb viszik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé, amely megbízhatóságot és értéket biztosít a fogyasztók számára.”

- Hirdetés -

Az érzékelő hardver optimalizálása mellett a projekt keretében digitális ikreket hoznak létre egy sor szigetelőhöz, hogy különböző körülmények között meghatározzák az elektromos mező profilját, és algoritmusokat terveznek a szigetelők állapotának legjobb értékeléséhez. A csapat azon is dolgozik, hogy az érzékelőtechnológiát miniatürizálja, majd drónra szerelhető rendszerré alakítsa. Az e-mező drónprojekt egy különálló, a NIA által finanszírozott tervet követ, amiben a Villamosművek autonóm drónokat tesztel a póznák és a felsővezetékek korróziójának vizuális megfigyelésére.

„Egyre gyakrabban használunk drónokat az átviteli hálózatunk állapotát ellenőrző tevékenységeink részeként, és az olyan innovációk, mint az e-mezőt érzékelő rendszer, azt jelentik, hogy a drónok még több izgalmas módon támogathatnak minket abban, hogy a jövőben megbízható és biztonságos legyen a hálózat” – mondta Nicola Todd, a National Grid Electricity Transmission stratégiai és innovációs vezetője. „Alig várjuk, hogy a manchesteri szakértőkkel és tesztberendezésekkel együttműködve olyan új felügyeleti technológiákat fejlesszünk ki, amelyek segítenek nekünk abban, hogy a hálózat jó állapotban maradjon, miközben a fogyasztóknak pénzt takarítunk meg.”

Gábor János, NEW technology