Ma 52-féleképpen adózhatunk itthon! Ez sok vagy kevés?

Elsőre elképesztően soknak tűnik az 52-féle adónem, viszont a kép teljessége érdekében tudni kell, hogy öt éve még 60 fajtája létezett e köztehernek. A csökkenést megfékezték a veszélyhelyzetben hozott új válságadók. A helyzet áttekintésében Dr. Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda nemzetközi adózási szakjogásza segítette lapunkat.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda először 2016-ban készítette el összesítését a magyarországi adónemek számáról. A vizsgálat egyben kitekintést is eredményezett a nemzetközi színtérre. Habár a statisztikák kevésbé voltak megbízhatók, de a kutatás azt mutatta, hogy akkoriban az USA-ban 97, Németországban pedig 59 különböző adófajta volt. „Mivel ezek Magyarországnál jelentősen népesebb, szövetségi államformájú országok, ehhez képest a hazai mértéket tekintve az 52 adó egyáltalán nem mondható kevésnek” – taglalja Dr. Fehér Tamás. „Mindemellett az elmúlt évek trendje rendkívül biztató, különösen azért, mert a kormányzat tudatosan törekszik arra, hogy leegyszerűsítse az adózást. Ennek ellenére, amíg az ágazati különadók – mint például: kiskereskedelmi adó, közművezetékek adója – rendszere fennmarad, addig lehetetlen drasztikusan csökkenteni az adók számát.”

A szakjogász elmondása szerint a 27 százalékos általános forgalmi adó (ÁFA) általános mértéke az uniós tagállamok közül a legmagasabb ugyan, de összességében – a csökkentett áfa-kulcsokat is nézve – nem feltétlenül kirívó. Ellenben a Magyarországon néhány évig hatályban volt 98 százalékos adó, amelyet a magánszemélyek egyes végkielégítéseire vetettek ki, jó eséllyel pályázott a világ legmagasabb kulcsú adóneme címre.

- Hirdetés -

Ha már a „legekről” van szó, az egyértelműen kirajzolódik, hogy a magyarországi társasági adókulcs – kilenc százalék – mértéke az összehasonlítható helyzetben lévő (EU, OECD) országok közül a legalacsonyabb. Viszont Dr. Fehér Tamás felhívta a figyelmet a különféle, globális minimumadóra irányuló törekvésekre, ugyanis emiatt ebben a formában már valószínűleg nem fenntartható ez az adómérték.

„Minél kevesebb adminisztrációval terheljük a vállalkozásokat, annál inkább tudnak a fő tevékenységükre fókuszálni, ami növeli a versenyképességüket. Az adózási környezet egyik fontos vetülete éppen ezért, hogy a lehető legkevésbé kösse le a vállalkozások ügyintézési erőforrásait. Az adminisztrációs igényeknek csak az egyik, s talán nem is a legfontosabb mércéje az, hogy hányféle adónem létezik az országban. Ugyanakkor nyilvánvalóan a több adó növeli az adórendszer komplexitását, így végső soron mindenképpen növeli a vállalkozások ügyviteli terheit” – foglalja össze Dr. Fehér Tamás.

Czakó Miklós és Némethi Botond, NEW technology magazin
A cikk rövidítve eredetileg a NEW technology magazinban jelent meg. 

Akár ez is tetszhet