Új anyag a 3D nyomtatásban a Liqcreate-től

A hollandiai 3D nyomtatóanyag-gyártó, a Liqcreate elindította új Tough-X fotopolimer gyantájának forgalmazását. A Liqcreate legújabb anyaga elsősorban tartósságot ígér, ami alkalmassá teszi alkatrészek és fogyasztási cikkek, például talpbetétek gyártására.

A Liqcreate fotopolimer gyanták fejlesztésére és gyártására specializálódott, főként a sztereolitográfián (SLA) és digitális fénykibocsájtási (DLP) technológián alapuló eszközöket használó 3D nyomtatási ipar számára. A vállalat egyedi gyantafejlesztést is kínál, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy különböző színű és tulajdonságokkal rendelkező fotopolimereket rendeljenek a vállalattól bármilyen DLP, LCD vagy SLA 3D nyomtatóhoz.

A már meglévő polimerválasztékot általános használatra kínálják, olyan felhasználók számára, akik minél simább felületű termékeket akarnak készíteni, illetve olyan, kreatív iparban dolgozó ügyfelek számára, akik sötétben világító tárgyakat állítanak elő. A Liqcreate polimer gyantáit számos iparágban használják, kezdve a szórakoztatástól a fogyasztási cikkekig.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Tough-X maga egy átlátszatlan, fekete fotopolimer, amelynek nagy ütőszilárdsága van, így ipari alkatrészek és funkcionális ABS típusú termékek előállítására is alkalmas. A vizsgálat során az anyag nagy szakítószilárdságot és tartósságot mutatott, ellenállt a 2,2ksi nyomásnak és 100-150 százalékos rugalmasságot mutatott a törés előtt.

A gyanta csak UV utókeményítést igényel, amely lerövidíti a gyártási időt, és minden nyitott anyagú DLP, LCD és SLA 3D nyomtatónál használható, 385-420 nm tartományban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fotopolimer gyanták és 3D nyomtatás

A Liqcreate nem az egyetlen 3D nyomtatással foglalkozó cég, amely fotopolimer gyantákat fejleszt. Más gyártók az anyag tulajdonságainak és felhasználásának javítására is törekednek.

A múlt hónapban a kaliforniai SLA 3D nyomtatógyártó, a Nexa3D bejelentette, hogy a Henkel vegyipari társasággal együtt fotopolimer SLA gyantákat fog gyártani. A Nexa3D NXE400 3D nyomtatójára optimalizált ABS anyagot különféle alkalmazásokhoz tervezték, ideértve a robotika és az automatizált gépek mechanikus szerelvényeit.

2019 márciusában az on-demand gyantagyártásra specializálódott Protolabs elindította MicroFine Green gyantájának forgalmazását SLA 3D nyomtatáshoz. Ez az anyag, amely hasonló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ABS, kifejezetten kis alkatrészek nagy felbontású gyártására készült.

Az Adaptive3D Technologies, a Dallas-gyanta szállítója 2018-ban a RAPID + TCT-n mutatta be „a világon a legnagyobb erősségű 3D-ben nyomtatható fotopolimerét.” Az új anyag 450 százalékos törésszilárdságot mutatott, így az Adaptive3D azt állította, hogy ez 115 százalékkal magasabb, mint a legközelebbi versenytársáé, és ezzel egyben a legerősebb is az egész világon.

Forrás: 3dprintingindustry.com

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -