Valósággá válik az ultrahosszú élettartamú napelemes UAV

Forrás: UST

A Montavista elkezdte szállítani nemzetközi ügyfelek számára az új, innovatív METARY®EL sorozatú lítium-fém akkumulátorokat, amelyek több ponton is korszerűbbnek tűnnek a hasonló termékeknél. Először is a megszokottól eltérő anódmódosító megoldást, másrészt új lángálló elektrolitot alkalmaztak a gyártásánál. Az eeNews emlékeztet: ez a sorozat a korábbi, 2020-ban bejelentett METARY®Ex-ekhez képest is jelentősen nagyobb ciklikus stabilitással rendelkezik, de az új termékek közben megőrzik a magas fajlagos energiát, a működési biztonságot és a környezeti alkalmazkodóképesség jellemzőit is.

Az új METARY®EL akkumulátor 300 ciklus után 90 százalék feletti kapacitásmegtartásra képes, a tömegspecifikus energiasűrűsége pedig 250 mélytöltési-kisütési ciklus után is 400Wh/kg marad.

A lítium-fém akkumulátorok úttörő ciklusteljesítménye számos, az energiasűrűséggel és a ciklusos élettartammal szemben magas követelményeket támasztó alkalmazási forgatókönyv megvalósítását teszi lehetővé – köztük például az „ultrahosszú élettartamú” napelemes UAV (vezető nélküli légi jármű) megépítését. Számos nemzetközi vállalat keres ilyen megoldást, mivel a kommunikációs relé, az erdőtüzek megfigyelése, a légköri környezet megfigyelése és a földrajzi térképezés területén is remekül alkalmazható jármű.

- Hirdetés -

A gyakorlati alkalmazási érték és a gazdasági költség a napelemes UAV levegőben maradásának időtartamán múlik, azonban a kereskedelmi Li-ion akkumulátorok energiasűrűsége általában alacsonyabb 300Wh/kg-nál, ami alig képes kielégíteni a napelemes UAV éjszakai energiaigényét. Mostanra azonban a 400Wh/kg feletti energiasűrűségű lítium-fém akkumulátorok, mint például a METARY®EL, a megvalósult gyakorlati alkalmazások közé tartoznak, így először válik lehetségessé egy igazán tartósan üzemelő UAV megépítése.

A napelemes UAV-k leghosszabb repülési időtartamának rekordja egyébként 64 nap, amit az Airbus Zephyr S állított fel, tavaly nyáron. A több száz napos repülési idő eléréséhez a jövő napelemes UAV-jának olyan akkumulátorokra lesz szüksége, amelyek szuperstabil ciklikus teljesítményt, de ezzel egy időben nagy energiasűrűséget is biztosítanak. Az ilyen követelmények teljesítésére fejlesztette ki a Montavista az új METARY®EL lítium-fém akkumulátorsorozatot.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -