- Hirdetés -

- Hirdetés -

A jövő gyára 2020-ban

A Bosch Rexroth a kezdetektől részt vesz a negyedik ipari forradalom alakításában. A Robert Bosch GmbH egyik vezetőjének elnökletével alakult meg néhány éve Németországban az a munkacsoport, mely a német kormány csúcstechnológiai stratégiájának keretében tárgyalta az ipar 4.0 tematikáját. Rehák Bálinttal, a Bosch Rexroth ipar 4.0 és digitalizációs menedzserével beszélgettünk.

Milyen a jövő gyára 2020-ban általánosságban? És mit jelent ez a fogalom a Bosch Rexroth szemszögéből?

A Bosch Rexroth „Jövő gyára” víziójában csupán az épület falai rögzítettek. Minden más mobil, moduláris összeszerelő sorokból és gépekből áll, melyek a beérkező vevői megrendelések függvényében szabadon variálhatók, így tömeggyártás esetén is lehetővé teszik az egyedi igények megvalósítását. Ez a flexibilitás versenyelőnyt jelent a cégek és ügyfeleink számára számára. Fontos, hogy ez már nem csupán vízió, hiszen számos, az ipar 4.0 szellemében fejlesztett termék már elérhető a Bosch Rexroth kínálatában. Ilyen például a piacon egyedülálló, érintésmentes kollaboratív robot, az önjáró intralogisztikai robotok, az eltérő termékváltozatok kézi összeszerelését segítő interaktív asszisztens, valamint számos intelligens, szoftveres gyártásirányítási megoldás.

 

Milyen megoldások, termékek meghatározóak a Bosch Rexroth Ipar 4.0 termékportfóliójában?

 

Megfelelő szenzorokkal, illetve a Connectivity Kit vagy IoT Gateway megoldásunkkal már meglévő berendezések is könnyen hálózatba kapcsolhatók és a gépek paramétereinek figyelésével hatékonyságnövekedés érhető el. Az adatok feldolgozása biztonságos, felhőalapú szoftveres rendszereinken keresztül történik, melyekhez felhasználóbarát webes felületeken férhetünk hozzá.

A Bosch Nexeed szoftvercsaládunk az adatbányászat, a folyamatanalízis, a megelőző karbantartás, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára a PPM (Production Performance Manager) rendszer keretében. A logisztikai és termelési folyamatok optimalizálására az IES, illetve MES rendszereink jelentenek teljeskörű megoldást (Intralogistics / Manufacturing Execution System).

A „Jövő gyára” koncepciónkhoz híven, hardver oldalról kollaboratív robot- (APAS), valamint intralogisztikai robot- (ActiveShuttle) megoldásaink, illetve további, Active termékcsaládunkba tartozó okos berendezéseink mind hálózatba kapcsolhatók, ezáltal megteremtve az alapjait a digitális transzformáció vertikális és horizontális integrációjának.

Milyen innovációk várhatók a közeljövőben, amik szerinted nagy hatással lesznek a vállalatok életére?

Mindenképp megemlíteném a ctrlX AUTOMATION nevű innovatív megoldásunkat, mely alapjaiban definiálja újra a teljeskörű hálózatba kapcsolás (IoT) megvalósíthatóságának lehetőségeit a gyártásban, és teljesen felülírja a vezérléstechnika és az IT világa közötti határokat. Egy olyan automatizálási platformot hozunk ezzel létre, ami az okostelefonok személyreszabhatóságát, (szoftveres) bővíthetőségétés hozzáférhetőségét hozza magával az ipari automatizálás területére, úgy hogy közben az IT biztonságot is szem előtt tartja.

Az alapvető változás szerintem az lesz – amire magunk is bíztatjuk vevőinket-, hogy a cégek megteszik az első lépéseket a „Jövő gyára”, a digitalizáció irányába. Meggyőződésünk szerint ezek az első tapasztalatok fognak robbanásszerű szemléletváltást, majd pedig fejlődést hozni az ipari termelésbe.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet