- Hirdetés -

- Hirdetés -

MI a megoldás!

A mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt világról rengeteg filmet láthatunk, amelyek általában valami rossz dologként mutatják be a mesterséges intelligenciát: elveszi az emberiség jövőjét, és a szolgájává teszi őket. Ez a pesszimista kép azonban csak egy rossz forgatókönyv megvalósulását mutatja be. Slezák Balázzsal, a Wozify ügyvezetőjével beszélgettünk a TECHference konferencián a mesterséges intelligencia nem apokaliptikus jövőképéről.

Sokan a mesterséges intelligenciában a világvégét látják, ahol a robotok átveszik a hatalmat az emberiség felett. Ez játszódik le a Terminátor és a Mátrix című filmekben. Elon Musk egyébként azt mondta, hogy „A mesterséges intelligencia a legjobb vagy a legrosszabb dolog, ami az emberiséggel történhet” – idézi Balázs arra a kérdésünkre, hogy veszélyes-e a mesterséges intelligencia. Mi arra szeretnénk rámutatni, hogyan lesz belőle a legjobb dolog. De röviden muszáj foglalkoznunk a másik lehetőséggel is – teszi hozzá.

Az MI-kutatások során kiemelten kell foglalkozni a kockázatokkal, és azokat megfelelő intézkedésekkel kezelni, sőt, a kutatóknak mesterségesen kell megakadályoznia a gépekben az öntudat kialakítását.

Minden, amit ma MI-nek hívunk, az úgynevezett „szűk” MI, vagyis kizárólag egy szűk részterületen képes az emberénél jobb eredményekre és teljesítményre. Az általános vagy erős MI létrehozásához fundamentálisan más eszközökre és módszerekre van szükség, és ezeket még nem találtuk fel. Egyelőre érdemes arra koncentrálnunk, ami már itt van, és használni tudjuk.

A mesterséges intelligencia megváltoztatja az eddig ismert világot

Az MI már jelen van az életünkben, és ha nem is tudatosan, de mindannyian használjuk, magyarázza Balázs. Rengeteg dologra képes, például arra, hogy művégtagokat mozgasson, izomsorvadásban szenvedő betegeknek segítsen, vagy betegségeket diagnosztizáljon sokkal eredményesebben, mint a hús-vér orvosok.

Sokan az MI-t tekintik a negyedik ipari forradalom legfontosabb elemének, amely számtalan újgenerációs vállalkozás létrejöttét fogja lehetővé tenni. Mivel az MI szinte közműként lesz elérhető, nem kell majd értenünk a matematikai hátterét, mint ahogy azt sem tudjuk, fizikailag hogyan mozognak az elektronok a számítógépünkben, ha egy Excel-táblát szerkesztünk.

A következő évtizedben a startupok jelentős része az „AI for X” sablont fogja követni, vagyis egy már működő terméket a mesterséges intelligencia segítségével jobbá, gyorsabbá, hatékonyabbá tesz. A lehetőségek száma persze végtelen, éppúgy, mint ahogy az elektromosság megjelenése lehetővé tette, hogy minden mechanikus gépet árammal hajtsunk meg.

Mi az a Wozify?

A vállalkozás nevét Steve Wozniak, az Apple társalapítója inspirálta. Ő egy igen sokoldalú technológiai zseni, aki az első Apple számítógép hardverét tervezte, és ő írta a szoftverét is. A Wozify is hasonló mintát követ: egy mérnökökből, szoftverfejlesztőkből és dizájnerekből álló csapat vagyunk. Innovatív, szép és könnyen használható digitális és fizikai termékeket hozunk létre ügyfeleink számára. A startupokra jellemző végfelhasználó-centrikus, iteratív, lean termékfejlesztési módszertannal dolgozunk. Mivel én is a startup világból jövök, az ügyfeleink jelentős része kockázati tőkebevonás utáni, növekvő startup vállalkozás. A világon az elsők között nyújtunk startupoknak teljeskörű technológiai szolgáltatást, ahol az egyébként nem műszaki beállítottságú alapító helyett végzünk el mindent, ami technológia (műszaki stratégiaalkotás, szoftver- és hardverfejlesztés, üzemeltetés). Fontos megjegyezni, hogy az innovációt nem sajátíthatják ki a startupok, szívesen dolgozunk a technológiai fejlesztésre nyitott KKV-kkal is –mondja el cégükről Balázs.

Minden aMI

Ügyfeleink nagyon sokféle problémával keresnek meg minket. Néhány érdekesebb példa: szívritmus-anomáliákat detektáló hardver eszköz fejlesztése, rossz minőségű CT-felvételek algoritmikus javítása a felhőben, szennyvíztelep kémiai összetevőinek előrejelzése, vagy éppen virtuálisvalóság-alapú ingatlanbejáró szoftver – sorolja Balázs. De természetesen sok olyan megbízásunk is van, amelyhez nincs szükség jelentős technológiai innovációra (web- és mobilalkalmazások, platformok vagy játékok fejlesztése).

Fokozatosan átveszik a gépek az emberek munkáját már a 19. század eleje óta. Akkor a munkások 70%-a a mezőgazdaságban dolgozott, ma ez mindössze egy százalék. Az automatizáció átvette a feladataikat, miközben a mezőgazdaság termelékenysége magasabb. De nem ül senki tétlenül, mivel rengeteg új munkahely keletkezett.

Az emberek nagy része ma olyan munkát végez, amit a száz évvel ezelőtt élt emberek el sem tudtak volna képzelni. Ki akart volna akkor videójáték-fejlesztő, online marketinges vagy akár youtuber lenni?

Eljön az idő, amikor az MI képes lesz olyan munkákat elvégezni, amelyeket jelenleg csak az ember tud. Az emberek feladatai ezzel megváltoznak, jellemzően a gépek stratégiai működtetésén lesz a fókusz. Az új feladatok sokkal kevésbé lesznek megterhelőek és monotonak, ehelyett inkább érdekesebbekké válnak, és sokkal jobban igénybe veszik majd az ember kreativitását.

A munkahely nem vész el, csak átalakul. A mesterséges intelligenciának vannak veszélyei, éppúgy, mint az atomenergiának. De ahelyett, hogy félnénk tőle, az emberiség szolgálatába tudjuk állítani.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet