Távvezérlésű robotokkal oldják meg az ételkiszállítást a kampuszon

Hatalmas előrelépést jelent a szenegáli Dakarban működő CAYTU Robotics startup számára az a partneri megállapodás, amit frissen kötött a Utah állambeli Brigham Young Egyetemmel. A kampuszon dolgozó Benjamin Terry professzor segítségével telepítik, majd üzembe helyezik a cég robotjait, amelyek kézbesítési szolgáltatásokat fognak nyújtani az intézmény területén – számolt be a The Robot Report.

A CAYTU-t afrikai mérnökök alapították, köztük Sidy Ndao jelenlegi vezérigazgatóval és Abdoulaye Faye technológiai vezetővel. A startup élvonalbeli technológiát használ arra, hogy lehetővé tegye a robotok távvezérlését a világ bármely pontjáról, így a rendszer kísérleti üzemeltetése egy hatalmas amerikai kampuszon komoly mérföldkövet jelent a vállalatnak.

A pilotban részt vevő robotok az egyetem különböző étkezdéiből közvetlenül a hallgatóknak és a személyzetnek fognak ételt szállítani. A bevezetés első fázisában a diákok egy kiválasztott csoportja a CAYTU alkalmazásán keresztül adhatja le rendelését, amit aztán távvezérelt gépek teljesítenek. Mindegyik robotot dakari operátorok fognak irányítani fejlett szoftverek és vezérlőrendszerek segítségével, így akadályokat kikerülve biztosítják az időben történő, hatékony kézbesítést.

- Hirdetés -

A telepítés részeként a CAYTU hozzáférést biztosít Terry számára a robotok által gyűjtött adatokhoz, amelyeket a professzor később az ember-robot interakciók jobb megértéséhez szeretne felhasználni. A tudós és csapata azt reméli, hogy értékes betekintést nyerhetnek az autonóm robotok tervezésébe és működésébe azáltal, hogy tanulmányozzák, hogyan navigálnak az egyetemen, hogyan lépnek kapcsolatba a diákokkal és másokkal, illetve hogyan hajtják végre a szállítási feladatokat.

Gábor János, Okosipar.hu