A belépő szintű dolgozók több mint felét pár év alatt felváltja az AI

Így látják legalábbis azok a vállalatvezetők, akik válaszoltak az edX online tanulási platform kutatásának kérdéseire. A vezérigazgatók majdnem 50 százaléka a saját székét sem érzi biztosnak a mesterséges intelligencia miatt, de talán ennél is sokkolóbb, hogy egy csomó olyan készség, ami ma még fontos, 2025-re elértéktelenedik a munkaerőpiacon.

Az edX és a Workplace Intelligence közös felmérése rávilágított, hogy a cégvezetők tudják azt, amit a dolgozóik 47 százaléka egyelőre nem: azt, hogy az AI mennyire megváltoztatja a munka jövőjét – annál is hamarabb, mint amire a legtöbben napjainkban számítanak. Pedig annak ismeretében, hogy csak az elmúlt évben (amióta az OpenAI nyilvánossá tette a ChatGPT-t) több mint 450 százalékkal nőtt a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos álláshirdetések száma. És minden iparágban újabb és újabb AI-fejlesztések történnek.

Az edX által megkérdezett 800 felsővezető mintegy 72 százaléka úgy véli, a vállalatuknak ösztönöznie kell a mesterséges intelligencia fejlesztési programokat, és be is kell fektetnie azokba, már a következő egy-két évben. Ezzel egy időben beismerték: bár lelkesek az új AI-képességek elsajátítása iránt, és tízből három elvárja, hogy az alkalmazottai használják az AI-t, a vállalat egyelőre nem támogatja őket a felzárkóztatásban. Talán éppen ezért állhatott elő az a helyzet, hogy a nem a legmagasabb beosztásban dolgozók 39 százaléka valószínűnek tartja, hogy egy éven belül felmond egy olyan állásért, ahol jobb tanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak neki.

- Hirdetés -

Sok, különösen a kreatív iparágban dolgozó munkavállaló attól tart, hogy a munkáját hamarosan el tudja majd látni az AI. A felmérés másik meglepő felfedezése, hogy a munkavállalóknak csupán 52 százaléka tartja úgy, hogy az AI összességében pozitív hatással lesz a munkahelyére, és négyből egy határozottan nem szeretné, ha az AI támogatná vagy bővítené a szerepkörét – még akkor sem, ha ez azt jelentené, hogy a fizetése változatlan marad.

A felmérésből kitűnik, hogy az AI által leginkább érintett munkakörök a belépő szintű állások lesznek. Éppen ezért az edX azt javasolja, hogy a munkaerőpiacra frissen belépő munkavállalók kezdjenek el például prompt engineeringgel foglalkozni: tanuljanak meg hatékony promptokat írni olyan generatív AI-alkalmazásokhoz, mint a ChatGPT vagy a DALL-E.

Nem véletlenül tanácsolják a mesterséges intelligenciával kapcsolatos készségek bővítését: a felmérés alapján a következő öt évben a belépő szintű értelmiségi munkakörök több mint fele (56%) megszűnik az AI miatt. A felsővezetők 79 százaléka továbbá azt is jósolja, hogy az értelmiségi munkakörök a ma ismert formájukban előbb-utóbb megszűnnek, mivel az AI teljesen új szerepeket alakít ki a munkaerőpiacra belépő dolgozók számára.

Gábor János, NEW technology