Kihívások a gyártásban, megoldások a technológiában

A gyártóknak újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük: hogyan tarthatnak lépést a modern technológiával, miképpen szolgálhatják ki ügyfeleik egyre növekvő igényeit. Az ipar szereplőit érintő fontos változásokról készült egy tanulmány, amely hasznos útmutatást jelenthet a jövőre nézve.

Néhány megatrend megmarad, sőt megerősödik

Az ipari vállalatok nemcsak a koronavírus-helyzet miatt fordultak az automatizálás felé, hanem azért is, mert az biztonságot nyújt számukra. Az egyedi, személyre szabható termékek térhódítása tovább folytatódik, illetve az ezzel kapcsolatos technológiák egyre inkább terjednek. A robotizálás miatt az alkalmazottak munkavégzése megváltozik, és nagyobb hangsúly kerül a fizikai munkát végző kollégák egészségének megóvására. Továbbá – bár jelenleg még nem kielégítő mértékben – a környezettudatosság is óriási szerepet kap az ipari vállalatok életében: az újrahasznosítás, a károsanyag-kibocsátás csökkentése fókuszba kerül. Nem feledkezhetünk meg a folyamatosan fejlődő összekapcsoltságról sem, amely az új generációs hardverek és szoftverek segítségével még gördülékenyebbé válik. A Bosch Rexroth meghatározta azt az öt fő irányvonalat, amelyek irányítják és befolyásolják a technológia fejlődését, illetve az ipari vállalatok életét.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Automatizálás és az ezzel járó biztonság

A közelmúlt eseményei még inkább felhívták a figyelmet az automatizálás fontosságára. A beszállítói lánc sérülése rávilágított arra, hogy a termelési folyamatokat át kell szervezni annak érdekében, hogy ne álljon le a teljes gyártás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az ActiveShuttle autonóm módon közlekedik a raktárban vagy a gyárban, nincs szüksége külső – mágnesszalagos – segítségre. A rendszerből érkező igények kielégítését saját maga szervezi és koordinálja, önvezérelten. Az önjáró intralogisztikai robotok egymással kommunikálnak, ezzel segítik a gépek és az emberek munkáját. Segítségükkel az anyagáramlás automatizálható, illetve rövidebbek és biztonságosabbak lesznek a szállítási útvonalak.

Additív gyártás – személyre szabott szabadság

Lehetséges az egyedi, specifikus tömeggyártás? Igen, a jövő termékei már személyre szabott darabok lesznek. Az additív gyártás lehetővé teszi, hogy gyorsan, jó minőségű és olcsóbb terméket kapjon a felhasználó. A Bosch Rexroth MTX vezérlőrendszere hardver oldalról támogatja a 3D-nyomtatáshoz szükséges precíziót. A ctrlX AUTOMATION platform nyílt vezérlésarchitektúrája egyedi alkalmazásokat tesz lehetővé, a legnagyobb biztonság betartása mellett. A gyártásban alkalmazott felhasználói felületek esetében a UX (User Experience), azaz a felhasználói élmény egyre nagyobb teret nyer.

Cél: a munkavállalók jóléte!

A sikeres vállalat törekszik arra, hogy az alkalmazottak egészségesek és elégedettek legyenek. A repetitív, monoton munka sokak számára nehézséget okoz. Ilyen esetekben az asszisztensrendszerek jelentik a megoldást, amelyek egyúttal csökkentik a hibák számát is. Az APAS egy olyan kollaboratív robotmegoldás, amely gyártási asszisztensként biztosítja a kényelmes és biztonságos munkavégzést.

Első a környezet

Egyre több vállalat dönt a megújuló energiaforrások felhasználása mellett, illetve sok ipari szereplő törekszik a szén-dioxid-semlegességre. A Bosch csoport ezen a téren is élen jár, az év végére 400 gyára lesz világszerte karbonsemleges. A Bosch Rexroth 4EE programjának köszönhetően az automatizálás, valamint az egyedi tervezésű gépek területén feltárhatók az energia-megtakarítási lehetőségek. Az energiahatékonyság és a csökkenő károsanyag-kibocsátás az üzemeltetési költség csökkenését is eredményezi. A 4EE program technológiákon átívelő energia-megtakarítási megoldásokat kínál az ipari berendezésekhez vagy akár a mobil munkagépekhez.

Csatlakozás egy új világhoz

Az 5G technológia segíti, hogy a gépek közötti kommunikáció még gyorsabbá váljon; a jövő gyárában az eszközök vezeték nélkül, nagy sebességgel és automatikusan fogják elvégezni feladataikat. A ctrlX AUTOMATION új automatizálási platform teljes mértékben az 5G-kommunikáción alapul. A nyílt szabványok függetlenek a gyártóktól, a rendszerszállítóktól és a programozási nyelvektől, szabadon válaszható hozzájuk szoftver-és alkalmazási rendszer is.

Tudjon meg többet az ipar legújabb innovációiról és trendjeiről, kattintson!

Némethi Botond, NEW technology magazin/Bosch Rexroth

- Hirdetés -