Hódítanak az ipari robotok az Európai Unióban

Az EU 27 tagállamában 2022-ben közel 72 ezer darab ipari robotot telepítettek, ami hatszázalékos növekedés az előző év számaihoz képest – állapítja meg a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) riportja. „Az EU-n belül a vezető öt ország [ahol a legnagyobb mértékben nőtt az ipari robotok száma egy év alatt] Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Lengyelország” – sorolta nyilatkozatában Marina Bill, az IFR elnöke. „Ezek az országok teszik ki az EU-n belül 2022-ben telepített ipari robotok mintegy 70 százalékát.”

Németország birtokolja messze a legnagyobb robotpiacot Európában. Náluk 2022-ben mintegy 26 ezer darabot telepítettek, ez az összes uniós telepítés 37 százalékát jelenti. Világviszonylatban egyébként ők a negyedikek a legnagyobb robotsűrűséggel rendelkező nemzetek sorában, Japán, Szingapúr és Dél-Korea után. Németországban hagyományosan az autóipar az ipari robotok fő megrendelője: az új eszközök 27 százalékát (kb. 7100 darabot) ez a szegmens szívta fel 2022-ben.

Németország után Olaszország a második legnagyobb robotpiac a kontinensen, és minden idők legmagasabb, közel 12 ezer darabos telepítését hajtották végre 2022-ben. Ez az összes tavalyi uniós robot 16 százaléka, amit nagyrészt a hagyományosan erős fém- és gépiparuknak köszönhetnek.

- Hirdetés -

A franciaországi robotpiac 2022-ben a harmadik helyre került Európában. Az éves telepítések 15%-kal nőttek, és összesen 7400 darabot tettek ki. Ez kevesebb, mint harmada a szomszédos Németországénak. A gépek fő vásárlója náluk a fémipar volt, 22 százalékos piaci részesedéssel.

Spanyolországban az éves telepítések 12 százalékkal, összesen 3800 egységgel nőttek. A robotok telepítését a németekhez hasonlóan itt is az autóipar határozza meg. A Gépjárműgyártók Nemzetközi Szervezete (OICA) szerint Spanyolország a második legnagyobb autógyártó Európában.

Lengyelországban a robotok telepítése kilenc éve emelkedik erőteljesen. Az éves telepítések száma 2022-ben elérte a 3100 darabot, ami a második legjobb eredmény a 2021-es 3500 darabos csúcs után. Itt a fém- és gépipar volt a legnagyobb felvevő: ezeken a területeken 17 százalékkal, 600 darabra nőtt a kereslet 2022-ben. A lengyel autóipar viszont 500 telepített egységgel 37 százalékos zuhanást szenvedett el, de a feldolgozóiparuk is gyengélkedik, elsősorban a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt, ugyebár.

Az európai országokban – beleértve a nem uniós tag államokat is – a robotok telepítése 2022 során összesen 84 ezer darabot ért el, ami háromszázalékos növekedés a megelőző évhez képest.

Gábor János, NEW technology